Nieuws, Trending

Wat kunnen we verwachten van de Bitcoin in 2020?

In 2020 zullen er heel wat veranderingen plaatsvinden die een effect kunnen hebben op de waarde van de Bitcoin. Denk maar aan de Bitcoin block halving, de interesse van officiële instellingen, technologische veranderingen en het feit dat de Bitcoin meer en meer geaccepteerd wordt.


Bitcoin block halving

Het jaar 2020 kan heel wat betekenen voor de ontwikkeling van de Bitcoin. Het aantal Bitcoin in omloop is beperkt (21 miljoen in totaal). In 2020 wordt de Bitcoin-bron voor de derde keer gehalveerd. De eerste halvering was in 2012 toen de prijs omlaag ging van 50 naar 25. In 2016 vond de tweede halvering plaats en viel de prijs terug op 12,5. Bij de komende halvering vallen de BTC terug op 6,25.

Een halvering zorgt ervoor dat de prijs van de Bitcoin stijgt. Hoe kleiner het aanbod, hoe hoger de prijs. Dit zorgt tevens voor een gecontroleerde en voorspelbare inflatie. Er wordt verwacht dat de vraag naar de Bitcoin zal blijven stijgen, maar het aanbod kan niet evenredig toenemen.


Technische ontwikkeling

Hoewel Bitcoin momenteel de nummer één cryptocurrency is in termen van marktkapitalisatie, reputatie en gebruik zijn de prestaties van de transacties vrij slecht. Er zijn immers veel andere cryptocurrencies die sneller en goedkoper zijn.

Het duurt 10 minuten om een transactie op het Bitcoin-netwerk te bevestigen. Andere munten zoals Ethereum kunnen transacties binnen ongeveer 16 seconden verifiëren. Daarnaast zijn de Bitcoin-kosten nu veel hoger dan vroeger. Daar komt ook nog bij dat Bitcoin slechts 7 transacties per seconde kan bevestigen. Virtuele munten zoals NEO en Ripple zijn in staat om duizenden transacties per seconde te bevestigen. Als Bitcoin een wereldwijd betalingssysteem moet worden, zal er op technisch vlak nog heel wat verbeterd moeten worden.

Lightning Labs (een bedrijf dat investeringen heeft ontvangen van Twitter, PayPal en Litecoin) staat op het punt een protocol uit te brengen dat de prestaties van bitcoin-transacties aanzienlijk zal verbeteren. De maximale transactie-limiet zou dan verhoogd kunnen worden tot miljoenen per seconde. Bovendien zullen transacties ook veel sneller en goedkoper worden. Als Lightning Labs hier effectief in slaagt, zou dit een zeer positief effect op de prijs van de bitcoin moeten hebben.

In werkelijkheid blijven de prijzen natuurlijk volatiel. Veel mensen zien beleggen in bitcoin dan ook nog steeds als een gok en geven liever de voorkeur aan online casino’s.

2020 wordt ongetwijfeld een opmerkelijk jaar voor de bitcoin. Terwijl deze virtuele munt alsmaar meer wordt geaccepteerd, kan de prijs ook nieuwe pieken teweeg brengen.