Wat is NEO?

NEO is een cryptocurrency die in 2014 is gelanceerd door twee Chinese ontwikkelaars, en die vooral naamsbekendheid verwierf door de gigantische prijsstijgingen in de bull run van 2017. Sindsdien is het project relatief gezien wat minder populair geworden, maar de ontwikkeling van het netwerk is nog altijd in volle gang.

De NEO-blockchain wordt gebruikt voor transacties op basis van smart contracts, en daarom wordt NEO nog wel eens “the Chinese Ethereum” genoemd. Waarom dat een scheve vergelijking is leggen we je verderop uit.

Het doel van het NEO-netwerk en bijbehorend token is het stimuleren van een smart economy, waarin transacties digitaal en efficiënt gedaan kunnen worden. In die zin zijn ze aardig op weg, want sinds de NEO 3.0-update in 2020 kunnen er met gemak tienduizend transacties per seconde worden verwerkt. Bovendien zijn die transacties altijd verwaarloosbaar laag in kosten. Dat is iets waar iedere blockchainbouwer van droomt, maar toch is NEO een buitenbeentje in de crypto-wereld. Op deze pagina bespreken we alles wat je moet weten over de NEO-token.

De techniek

Het NEO-netwerk maakt gebruik van proof-of-stake voor de besluitvorming over transacties, wat betekent dat je deze token niet kan minen. Het algoritme dat wordt gebruikt voor de validatie is, net als dat voor bijvoorbeeld BNB, een zogenaamd Byzantine Fault Tolerant (BFT) consensus mechanism. We zullen je de technische details hier besparen, maar er komen dus in ieder geval geen mining rigs aan te pas. Eind 2020 werd een nieuwe versie van de digitale infrastructuur geïntroduceerd, genaamd NEO 3.0.

Het netwerk wordt beheerd door nodes die daarvoor staking-vergoedingen krijgen. Die worden dan weer betaald in een tweede token op de chain, genaamd GAS. Hiermee kunnen transactiekosten op het netwerk worden betaald, maar deze tokens zijn ook verhandelbaar en hebben hun eigen onafhankelijke koers.

Belangrijk gegeven voor NEO: het netwerk is extreem gecentraliseerd. Momenteel zijn zelfs 7 van 8 master nodes in beheer door één enkele (Chinese) entiteit, die dan weer onder feitelijk beheer is van de Chinese overheid. Dat staat natuurlijk lijnrecht tegenover de visie van Satoshi en Bitcoin, maar de oprichter beweert steevast dat het een bewuste keuze is om te centraliseren. Dat zal dan wel!

Chinese wortels (en bladeren)

Het project werd in 2014 ontwikkeld in China, door twee ontwikkelaars genaamd Da Hongfei en Erik Zhang. In eerste instantie noemden ze het bedrijf Antshares, maar die naam werd in 2017 omgetoverd tot NEO. Hun ambitieuze doelstelling is om de wereld te veranderen door de smart economy vleugels te geven met de kracht van het NEO-netwerk. Zoals net benoemd proberen ze dat vooralsnog met een bijna totaal centrale netwerkstructuur, en dat werkt niet zo goed als ze hadden gehoopt.

Da Hongfei – ontwikkelaar van NEO

Hoewel de prijs van de token behoorlijk hersteld is van de bearmarkt sinds eind 2019, is NEO toch afgezakt op de ranglijst van aansprekende projecten in de crypto-wereld. Belangrijke oorzaak is de ontwikkeling van nieuwe projecten zoals Polkadot en BNB, die in de afgelopen jaren marktaandeel hebben afgenomen van NEO en consorten. Het belangrijkste is misschien wel dat het project zich almaar verder centraliseert – dat spreekt nu eenmaal niet tot de gemiddelde crypto-investeerder. Dat hebben de Chinese bedenkers zich nog niet gerealiseerd.

Toch is er wel reden voor optimisme. Waar de Chinese machthebbers lange tijd sceptisch waren tegenover digitale valuta’s en blockchain-technologie, is dat de laatste jaren wel veranderd. Inmiddels investeert de communistische partij flink in de blockchain-sector, en trekt China wereldwijd de kar op gebied van digitale bankvaluta’s (ook wel CBDCs genoemd). Daar heeft NEO maar weer mazzel mee, want met steun van de Chinese regering is het toch wat makkelijker groeien.

Da Hongfei – ontwikkelaar van NEO

Waar kan ik NEO voor gebruiken?

Toch is Ethereum de voorlopige winnaar, want de afstand tussen de twee projecten is immens geworden in recente periode. Dat kan aan veel dingen liggen, maar uiteindelijk is er een belangrijke hoofdzaak die Ethereum onderscheidt van NEO: het is decentraal. De wereld van crypto-investeerders is behalve op zoek naar rendement, ook op zoek naar het aspect van innovatie en democratisering.

De centrale bemoeienis die in China de voorkeur heeft is niet per se slechter, maar wel minder aantrekkelijk als je de smart contract-platformen voor het uitkiezen hebt. Dat lijkt NEO op te breken en Ethereum in de kaart te spelen – maar verder is NEO in de basisfuncties goed vergelijkbaar met zijn inspirator. Door de goede proof-of-stake architectuur (en centrale validatie) vinden die transacties doorgaans snel en efficiënt plaats.

Wat is NEO?

$ 0,00

 

Wat is NEO? koers  
Prijs wijziging 24h   
Marktkapitalisatie   
Volume  
24h laag / hoog  
Rang  
All Time high   
All Time low   

Hoe kom ik aan NEO?

Zoals beschreven deelt NEO veel eigenschappen met andere smart contract-platformen zoals Ethereum en Cardano. Zo kan je NEO staken om mee te beslissen in de validatie, en in ruil daarvoor een vergoeding ontvangen. Het enige probleem is dat je die vergoedingen ontvangt in GAS-tokens. Ook dat is niet uniek voor het NEO-netwerk: niet één, maar twee crypto-valuta’s op het netwerk. In die GAS-eenheid worden staking-opbrengsten dus ook uitgekeerd. Als je enigszins bekend bent met Ethereum, dan weet je dat ook die constructie niet echt een eigen vinding is (en zelfs de naam niet).

De enige manier om NEO te verkrijgen is door het te kopen op een exchange die het aanbiedt. Dan is het wel makkelijk als de goedkoopste exchange van Nederland precies die token verkoopt die je zoekt. Via de onderstaande knop kan je een account aanmaken bij Bitvavo en profiteren van kosteloze transacties voor de eerste €1000 aan tegoed die je verhandelt.