Blockchain

Wikipedia oprichter noemt crypto intergratie belachelijk

De mede-oprichter van Wikipedia, genaamd Jimmy Wales, zei afgelopen vrijdag dat hij geen enkele use-case heeft gezien om crypto’s of blockchain in het platform te integreren.


Crypto’s integreren is een slecht idee

Tijdens de CoinGeek-conferentie in Londen zei Jimmy Wales dat cryptocurrencies niets nuttigs zouden toevoegen aan Wikipedia. Hij zegt zelfs te geloven dat het schadelijk is voor zijn platform en vertelt dat het tegen zijn visie indruist.

Jimmy Wales vertelt dat hij probeert onderscheid te maken tussen het ideologische en praktische karakter van cryptocurrencies. De oprichter heeft al meerdere voorstellen afgewezen van personen die hem vroegen om het mogelijk te maken voor gebruikers om contentcreators rechtstreeks te belonen met cryptotokens. Hij vertelt waarom hij dit niet wil:

“Het is echt een slecht idee. Het is een idee dat niet echt werkt. Als je iets neemt dat een slecht idee is en het op de blockchain plaatst, maakt dat niet noodzakelijkerwijs een goed idee.”

Wikipedia vertrouwt en leeft op vrijwillige experts en enthousiastelingen om nieuwe inhoud toe te voegen en te bewerken, evenals om feiten te controleren en onnauwkeurig of irrelevant materiaal te verwijderen, zegt Wales. Door cryptocurrencies te integreren, zou Wikipedia “een stap terug doen” door het voor mensen en bedrijven gemakkelijker te maken om te betalen voor de inhoud die ze op het platform willen, zei hij.

“Het creëren van een mechanisme waarmee je dat soort gedrag in de hand helpt zal helemaal niet helpen met de kwaliteit van Wikipedia,” zei Wales.


Mensen betalen om Wikipedia te laten bewerken is gestoord

Jimmy Wales gaat verder met het afkraken van het idee om cryptocurrencies toe te voegen op Wikipedia. Hij zegt dat crypto’s Wikipedia “ernstig zouden schaden”.

“Om tegen men te zeggen dat je moet betalen om Wikipedia te kunnen bewerken, is helemaal gestoord”, zei hij.

Als het platform mensen aanbetalingen laat plaatsen, zal het experts en enthousiastelingen uitsluiten die bijdragen uit interesse in hun gekozen onderwerp. In plaats daarvan zouden mensen effectief met elkaar concurreren om inhoud te maken en te bewerken, en onnauwkeurige vermeldingen te markeren, voor geldwinst, betoogde hij.

Hoewel hij tegen het creëren van prikkels voor Wikipedia-posters is, zegt Wales dat hij er geen probleem mee heeft dat het platform donaties in verschillende vormen van cryptocurrency accepteert. Wikipedia is een goed doel en accepteert sinds 2014 donaties in Bitcoin (BTC).