Hack

Wordt jouw wachtwoord momenteel op het Dark Web verkocht?

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er op dit moment ruim 15 miljard inloggegevens in omloop zijn via het dark web. In 2018 lag dit aantal nog onder de 5 miljard, waardoor het in slechts 2 jaar tijd met ruim 300% gestegen is.


Eenvoudige wachtwoorden

De inloggegevens die rondgaan zijn dan ook enorm divers. Zo zijn dit bijvoorbeeld gegevens omtrent netwerktoegang, inloggegevens voor banken, maar ook inloggegevens voor bijvoorbeeld Netflix. Een aantal van deze gegevens worden zelfs gratis weggegeven.

Volgens het rapport is één van de redenen dat er op dit moment zoveel accountgegevens in omloop zijn omdat mensen over het algemeen erg eenvoudige wachtwoorden gebruikt die met hacktools eenvoudig te achterhalen zijn.


Prijzen gegevens

Waar sommige gegevens zelfs gratis worden weggegeven, gaan de meest waardevolle gegevens tot $120.000 over de toonbank. Een gemiddeld pakket kost zo’n $3.150, wat afhankelijk is van veel factoren, zoals de inkomsten van het bedrijf waar de gegevens van afkomstig zijn.

Het grote aantal gegevens toont aan dat de hackers gehele netwerken kan infiltreren door middel van onder andere ransomware. Mochten zij ervoor kiezen om dit in te wisselen voor bijvoorbeeld malware, dan wordt het voor de hackers uiteindelijk mogelijk om deze netwerken te bevriezen totdat er bijvoorbeeld losgeld betaald is.

Ook worden diverse inloggegevens van banken verkocht. Deze gegevens gaan voor gemiddeld $71 over de toonbank. Inloggegevens voor bijvoorbeeld anti-virusprogramma’s gaan gemiddeld voor bijna $22 over de toonbank. Hiermee is het aanbod van de hackers enorm divers, wat aantoont dat zij op veel netwerken actief zijn. De gevolgen kunnen dan ook minimaal zijn, bijvoorbeeld door het lekken van een Netflix account, maar kan ook enorme schade opleveren wanneer bijvoorbeeld inloggegevens van een bank worden verhandeld.


Hoe bescherm ik mezelf tegen dergelijke hacks?

Alhoewel er geen wondermiddel bestaat die 100% bescherming biedt tegen dergelijke hacks, kun je jezelf wel beter beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van anti-virusprogramma’s en het up-to-date houden van jouw besturingssysteem.

Hiernaast is het gebruik van sterke wachtwoorden een belangrijke factor bij de bescherming van jouw account. Door langere en complexere wachtwoorden te gebruiken, wordt het voor hackers lastiger gemaakt om jouw account binnen te dringen.

Tot slot is het gebruik van twee- of meervoudige authenticatie op alle services die hier ondersteuning voor bieden een extra sterke laag van beveiliging. Hierdoor zouden hackers namelijk naast de inloggegevens van bijvoorbeeld jou Netflix ook moeten beschikken over bijvoorbeeld jou e-mail of jou telefoon. Dit doordat bij deze methode een uniek gegenereerd nummer wordt verstuurd naar jou e-mail of telefoon, of allebei. Wil jij het best beschermd zijn? Activeer dan altijd de twee- of meervoudige authenticatie op de services die hier ondersteuning voor bieden.


Newsbit
Bekijk de app
Bekijk