neuralink
Blockchain

Yann LeCun van Meta noemt de angst voor AI absurd

Yann LeCun, de leidende AI-wetenschapper bij Meta, zegt dat het “absurd” is om nu al te roepen dat kunstmatige intelligentie (AI) de mensheid zou kunnen uitroeien.

De toonaangevende wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) bij Meta, naar verluidt tijdens een interview met de Financial Times, uitte zijn standpunt dat de bezorgdheid over de existentiële risico’s van deze technologie nog te vroeg is.

De visie van Yann LeCun

Op 19 oktober citeerde de FT Yann LeCun, waarin hij stelde dat voortijdige regulering van AI-technologie de dominantie van grote techbedrijven zou versterken en geen ruimte zou overlaten voor concurrentie.

“Het reguleren van onderzoek en ontwikkeling in AI is bijzonder contraproductief,” betoogde hij. LeCun gelooft dat regelgevers AI-veiligheid als voorwendsel gebruiken voor wat hij “regulatory capture” noemt.

De verdeeldheid in de AI-community

Sinds de opkomst van AI na de release van OpenAI’s chatbot ChatGPT-4 in november 2022 hebben meerdere vooraanstaande figuren in de sector verklaard dat AI een bedreiging vormt voor de mensheid.

Geoffrey Hinton, ook wel bekend als de “grondlegger van AI,” verliet zijn functie in machine learning bij Google om te spreken over de gevaren van AI.

De directeur van het Center for AI Safety, Dan Hendrycks, tweette in mei dat het verminderen van het risico van uitsterven door AI wereldwijd prioriteit moet krijgen, vergelijkbaar met andere bedreigingen op maatschappelijke schaal, zoals pandemieën en kernoorlogen.

Desondanks verklaarde LeCun in hetzelfde interview dat het idee dat AI de mensheid zal uitroeien “absurd” is.

“Het debat over existentiële risico’s is voorbarig zolang we geen systeem hebben dat zelfs maar kan concurreren met het leervermogen van een kat, wat momenteel niet het geval is.” Hij beweerde ook dat de huidige AI-modellen niet zo capabel zijn als sommigen beweren, omdat ze niet begrijpen hoe de wereld werkt en niet in staat zijn tot “plannen” of “redeneren.”

Volgens LeCun verwacht hij dat AI uiteindelijk zal bijdragen aan het beheer van ons dagelijks leven en dat “ieders interactie met de digitale wereld zal worden gefaciliteerd door AI-systemen.”

Desalniettemin blijft er bezorgdheid bestaan over de potentie van deze technologie. De adviseur van de AI-taakgroep in het Verenigd Koninkrijk heeft gewaarschuwd dat AI binnen twee jaar een bedreiging voor de mensheid kan vormen.

Blockchain nieuws

Top 5 meest gebruikte crypto netwerken: Solana, Toncoin en Tron op kop
Cypherpunk-waarden verdwijnen door opkomst van institutionele blockchain-acceptatie
Jonge bevolking stuwt explosieve groei van cryptomarkt in Saoedi-Arabië
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Waarom een XRP-prijs van $1.000 volgens deze expert realistischer is dan je denkt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk