Prijsanalyse

Yieldt Bitcoin (BTC) prijsanalyse – 16 maart 2020

Iedere week deelt cryptocurrency vermogensbeheerder Yieldt een technische analyse op de website van Newsbit. Ben jij benieuwd hoe de Bitcoin koers ervoor staat? Begin dan met lezen.


Inleiding

De corona crisis zet zich verder door in de markten. Bitcoin is deze week geopend op 5.350 dollar. De analisten van Yieldt verwachten dat dit een zeer gespannen week gaat worden voor alle vermogensmarkten.


Wekelijkse Bitcoin Grafiek

Bitcoin is deze week opnieuw slecht begonnen. De koers is geopend rond de 5.300 dollar, en staat momenteel zelfs nog wat lager. Opmerkelijk is dat de koers nog redelijk binnen het neerwaartse trendkanaal van het hoogtepunt van bijna 14.000 naar het hoogtepunt van 10.500 dollar is gebleven.

Alle lange termijn gemiddelden staan momenteel een stuk hoger dan de koers. En worden in deze grafiek, om deze reden, dan ook niet getoond.

Momenteel is er sprake van een neerwaartse uitbraak van de Bollinger bands. Doorgaans betekent een sluitingskoers hierbuiten een verdere doorzetting van de trend.

De relative strength index bevindt zich nu rond oversold niveau, met een waarde van net geen 31.

De belangrijkste steunlijnen die overblijven, komen voort uit de voorgaande bodemvorming rond 4.100 en 3.100 dollar. Met daarnaast de hoogtepunten van de bull markt van 2017 op 4.600 en 2.900 dollar.

Negatief scenario

In een negatief scenario zet de verdere daling voort. Hierbij is het einde nog niet in zicht. Op basis van technische analyse zou er binnenkort wel een bodem gevormd moeten worden, maar rekening houdend met de paniekerige reacties lijkt ratio geen rol te spelen.

Positief scenario

In het positiefste scenario hersteld de koers binnen het neerwaartse trendkanaal boven de 4.900 dollar. Van hieruit zou een verdere beweging opwaarts kunnen voortvloeien als het negatieve sentiment binnen de cryptomarkt afzwakt.


Dagelijkse Bitcoin grafiek

Op dagelijks niveau is de Bitcoin koers ver van alle prijsgeschiedenis gebroken. Dezelfde steunlijnen als beschreven bij de wekelijkse grafiek zijn hier ook zichtbaar. Vandaag heeft de koers steun gevonden steunniveau van 4.600 dollar.

Er is goed te zien dat aan de onderkant van het neerwaartse trendkanaal veel aankoopvolume heeft plaatsgevonden.

Ook op dagniveau vindt een verdere uitbraak van de Bollinger bands plaats. Het 20 dagelijks gemiddelde staat nu op zo’n 7.700 dollar.

De relative strength index (RSI) staat in behoorlijk oversold gebied, met een waarde van 23.

Zelfs het volume staat nu nog flink boven het maandelijks gemiddelde van 135 duizend Bitcoin, met een verhandeld volume van 185 duizend voordat de Amerikaanse beurzen open zijn.

Negatief scenario

Als de irrationaliteit in de markt aanhoudt, is het einde van de koersdaling nog niet in zicht en wordt het ook zeer lastig op rationele wijze irrationele handelingen te beargumenteren. Mede hierdoor kiezen de analisten van Yieldt ervoor geen uitspraak te doen over een negatief scenario.

Gemiddeld scenario

In het gemiddelde scenario consolideert de koers aan de onderkant van het neerwaartse trendkanaal, waarna een verdere richting gezocht gaat worden met flink verhoogd volume. Aangezien de RSI zich ook in oversold niveau bevindt zou een bodemvorming aannemelijk moeten zijn.

Positief scenario

In het positiefste scenario weerkaatst de koers naar boven rond het niveau van 4.600 dollar. Vanuit hier hersteld de koers zich richting het 20 dagelijks gemiddelde.


Conclusie

Momenteel is het binnen elke beleggingsmarkt uitverkoop. De cryptomarkt is hierbij niet uitgezonderd. De enorme daling van afgelopen week is bijna niet te beargumenteren vanuit handelsoogpunt, maar toch horen extreme emotionele reacties ook bij markten. Daarnaast is het mogelijk dat veel grote institutionele beleggers hun posities geliquideerd hebben binnen de meest riskante beleggingscategorie om hun volledige portfolio te herwegen. Echter moet verder onderzoek dit nog uitwijzen en blijft dit nu nog speculatie.

Vanuit technisch oogpunt zou de bodem hier gevonden kunnen worden. De relative strength index is op wekelijks niveau net niet oversold, maar op dagelijks niveau al een tijdje oversold. Daarnaast lijkt het neerwaartse trendkanaal van de hoogtepunten van het afgelopen jaar stand te houden. Hierbij zou een bodemvorming of weerkaatsing aannemelijk zijn.

Daarnaast moet rekening gehouden worden met emotionele reacties in de markt, waarin beleggers hun posities en vermogen veilig proberen te stellen in liquide middelen. Ditzelfde is duidelijk te zien in de traditionele markten. Hier dalen de koersen sneller dan beleggers hun posities kunnen liquideren. Als de cryptomarkt zich niet staande kan houden in deze situatie, kan hetzelfde scenario als in de traditionele markten zich verder voortzetten.

Op dit moment is het dus zeer lastig een conclusie te trekken uit beide percepties. Aan een kant is het momenteel uitverkoop en lijkt er een bodem gevormd te worden, aan de andere kant lijkt er nog een correlatie te bestaan tussen de cryptomarkt en de traditionele markten. Wat een verdere daling niet uitsluit.

De analisten van Yieldt blijven vandaar in deze situatie even aan de zijlijn.


Over Yieldt

Het Nederlandse bedrijf Yieldt maakt de omvangrijke cryptomarkt toegankelijk en biedt iedereen de mogelijkheid om beheerd te beleggen in cryptoproducten. De experts van Yieldt maken uitgebreide technische en fundamentele analyses zodat eventuele risico’s beperkt worden en goede rendement worden behaald. Benieuwd? Neem eens een kijkje.  

 

Dit stuk is voor educatieve doeleinden en is dus ook geen beleggingsadvies.