Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Wereldwijd gaan centrale banken steeds vaker aan de bak met projecten die betrekking hebben tot CBDC’s. China lijkt hier het voortouw mee te nemen, met de uitrol van hun CBDC naar diverse steden. Maar zijn deze CBDC’s eigenlijk wel de kosten en risico’s waard?
Tony Yates vindt van niet. Yates is momenteel een schrijver bij de Financial Times en was hiervoor senior adviseur bij de Bank of England. Hij raadt het de ontwikkeling en gebruik van CBDC’s af.
CBDC’s worden echter in de veel landen onderzocht of zelfs zijn al van kracht, aangezien de meeste landen al digitale versies van contant geld, munten en bankbiljetten hebben. Yates zet hierom vraagtekens bij de beweegredenen achter de wereldwijde uitrol van CBDC’s. Yates noemt ze zelfs ‘verdacht’.
Volgens Yates kunnen CBDC’s zelfs een manier zijn om crypto’s in het algemeen te vernietigen. Hij zei hierover het volgende:
Cryptocurrencies zijn echter zulke ban kandidaten voor geld. Ze hebben geen geldvoorraden die door mensen worden beheerd om gestage paden voor inflatie te genereren en ze zijn enorm duur en tijdrovend om te gebruiken bij transacties.
Yates is niet heel gesteld op crypto, of Bitcoin specifiek. Hij heeft namelijk al meerdere keren laten weten dat hij vindt dat het meeste gebruik van Bitcoin ‘ongeoorloofd’ en slechts ‘speculatief’ is.
Gezien het feit dat de blockchain van Bitcoin, net als bij veel andere crypto-munten, openbaar is, is te vinden dat het gebruik ervan voor illegale doeleinden minder dan 1% is. Bij ‘regulier’ fiat-geld ligt dit percentage veel hoger.
Voor Yates is de introductie van CBDC’s vergelijkbaar met reserves van de centrale bank breder beschikbaar maken dan alleen voor tegenpartijen. Maar in een wereld waarin de reservevaluta de Amerikaanse dollar is, is de strijd om een nieuwe wereldwijde CBDC contraproductief.
Het opiniestuk van de Financial Times vat als slot samen dat de meest overtuigende argumenten voor CBDC’s betrekking hebben op betalingen en afwikkelingsefficiëntie, maar het debat is volgens Yates erg onduidelijk.
Het is storm in de cryptomarkt: de koersen zijn hard gedaald, maar welke munten noteren de grootste verliezen?
VeChain (VET) koers zakt onder $0,05, maar analisten blijven bullish. Herstel tot boven $0,10 mogelijk, met focus op belangrijke weerstanden.
Deze analist is “turbo bullish” over de memecoin FLOKI. Maar waarom eigenlijk? Op welk vlak doen memecoins het momenteel goed?
Cryptomarkt en aandelen dalen scherp door stijgende obligatierentes en economische zorgen. Bitcoin en altcoins verliezen fors, technologiebedrijven onder druk.
Analist: Bezit minimaal 10.000 XRP om toekomstige winstkansen te benutten. Slechts 7,4% van wallets bevat deze hoeveelheid tokens.
Volgens Nicholas Merten gaat de Bitcoin koers compleet instorten te komende twee weken. Waarom is hij zo bearish?