Bitcoin USA, Bitcoin amerika
Bitcoin

Zijn renteverlagingen wel bullish voor Bitcoin?

Deze week kwam de Amerikaanse inflatie opnieuw lager binnen dan verwacht. In eerste instantie werd dat met luid gejuich ontvangen door de markt, getuige de Bitcoin koers die naar 59.500 dollar schoot. Niet lang daarna daalde Bitcoin weer naar 57.000 dollar, terwijl de kans op meerdere renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank is toegenomen.

Hoe kan het dat Bitcoin onder druk staat, terwijl het macro-economische klimaat lijkt te verbeteren? Kunnen de renteverlagingen ook bearish zijn voor Bitcoin?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.500 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Renteverlagingen zijn bearish voor Bitcoin?

In theorie is een renteverlaging positief voor Bitcoin, met de kanttekening dat er dan sprake moet zijn van een zachte landing voor de economie.

Als de renteverlagingen komen omdat de economie en de inflatie op een veel te snel tempo afkoelen, dan kan dat voor investeerders ook een signaal zijn om over te springen op meer defensieve assets.

Steeds meer economische data komt slechter binnen dan verwacht. Bron: MacroMicro/Citigroup

Niet voor niets zagen we goud en staatsobligaties goed presteren de afgelopen dagen. Markus Thielen van 10x Research bevestigt dat: “Als de renteverlagingen alleen komen omdat de inflatie daalt, is dat op de korte termijn bullish voor Bitcoin. Maar als de renteverlagingen komen omdat de Federal Reserve zich zorgen maakt over de economische groei, dan is het een ander verhaal.”

Historisch gezien presteerde Bitcoin het beste op momenten dat de Federal Reserve zijn cyclus van renteverhogingen pauzeerde. De komst van de eerste renteverlaging werd over het algemeen minder goed ontvangen. In 2019 steeg Bitcoin bijvoorbeeld 19% na de eerste renteverlaging, om die winsten twee weken later weer compleet in te leveren.

Nu kwamen de renteverlagingen in 2019 wel vanwege zorgen over de gezondheid van de economie. Hopelijk is dat in 2024 niet het geval. Voorlopig lijkt de Amerikaanse economie nog sterk genoeg.

Cruciale weken voor Bitcoin

De komende weken moeten uitwijzen in hoeverre deze “verandering van het narratief” goed is voor Bitcoin. We zien de Amerikaanse economie, de inflatie en de arbeidsmarkt afkoelen. Daardoor is een renteverlaging op 18 september nu voor 90,4% zeker volgens de futuresmarkt en dat is in theorie bullish.

Waar we in Q1 2024 plotseling te maken kregen met een stijgende inflatie in de Verenigde Staten, waardoor de renteverlagingen waar we op hoopten verdwenen als sneeuw voor de zon, beginnen ze nu weer terug te keren.

Helaas zien we investeerders nu overspringen op “veilige assets” als goud en staatsobligaties. Als de rente straks agressief naar beneden gaat, waar investeerders nu op lijken in te zetten, dan gaan de koersen van die staatsobligaties flink stijgen.

Om die reden kan het zijn dat Bitcoin en tech-aandelen het wat lastig krijgen de komende weken. Wat dat betreft is het belangrijk om deze ontwikkelingen met argusogen te blijven volgen en dat doe ik twee keer per week in mijn gratis nieuwsbrief genaamd De Geldpers.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.500 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bloomberg-analist: BlackRock en Bitcoin ETF’s houden BTC overeind
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag?
Miljardair waarschuwt voor grote recessie in Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt