ChatGPT AI Chat
Regulatie

Zorgen om kunstmatige intelligentie nemen toe in Duitsland, Frankrijk, Zweden en Canada

Het is je vast niet ontgaan dat kunstmatige intelligentie de afgelopen maanden aan een bizarre ontwikkeling bezig is. Programma’s als ChatGPT veroveren in rap tempo de wereld en het lijkt erop dat steeds meer overheden zich daar ook grote zorgen over maken. Op dinsdag maakte een Canadese privacy-commissaris bekend dat hij namens de overheid onderzoek doet naar ChatGPT en ook in Duitsland, Frankrijk en Zweden maakt men zich grote zorgen over de populaire chatbot.

‘Kunstmatige intelligentie is onze prioriteit’

In Canada zijn de zorgen dusdanig groot, dat Philippe Dufresne, de privacy-commissaris van Canada, aangeeft dat het onderzoek naar kunstmatige intelligentie momenteel de hoogste prioriteit heeft binnen zijn afdeling.

“We moeten de ontwikkeling van technologie bijhouden en voorblijven, dat is mijn voornaamste focus als commissaris”, zo laat hij weten in een verklaring.

In Italië is er inmiddels een algeheel verbod op de chatbot van OpenAI ingestemd. Dat is het gevolg van een incident waaruit bleek dat het mogelijk was om gevoelige financiële gegevens van bepaalde mensen omhoog te halen.

In Duitsland is men niet per se voor een verbod op de software van OpenAI. “We hebben geen verbod op AI-applicaties nodig, maar een manier om er zeker van te zijn dat kernwaarden als democratie en transparantie niet in gevaar komen”, zo laat een vertegenwoordiger van het Duitse ministerie weten.

Is een verbod wel mogelijk?

Het is overigens nog maar de vraag hoe effectief een verbod op bepaalde software zou zijn. Voor Bitcoin is dit in principe ook een heel interessant vraagstuk. Software is immers niets meer dan computercode, een stuk tekst.

Kun je een stuk tekst zomaar verbieden? Gaat dat niet in tegen de vrijheid van meningsuiting? Dat zijn vraagstukken waar niet zomaar een antwoord op te vinden is.

Verder is het nog maar de vraag of een verbod op software wel mogelijk is in een tijdperk waarin vrijwel iedereen virtual private networks (VPNs) gebruikt.

Als de software verboden is in Italië, dan kun je als Italiaanse gebruiker naar een Nederlandse server gaan en daarmee verbinden met ChatGPT. Wat dat betreft zal een verbod ook niet zo snel effect sorteren.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken