Zuid Afrika
Regulatie

Zuid-Afrika geeft tientallen licenties af voor crypto-partijen

De Zuid-Afrikaanse Financial Sector Conduct Authority (FSCA), de waakhond voor financieel gedrag in het land, heeft een belangrijke stap gezet in de regulering van cryptocurrencies door in één klap 59 licenties voor crypto-bedrijven goed te keuren.

Dit nieuws werd donderdag door lokale media gerapporteerd en markeert een significante ontwikkeling in de acceptatie van digitale activa binnen de financiële sector van het land.

Crypto’s worden als gereguleerde financiële producten behandeld

Deze doorbraak volgt op de aankondiging van de toezichthouder in 2022, waarin werd gesteld dat cryptocurrencies als gereguleerde financiële producten moeten worden behandeld. Het doel hiervan is om gebruikers te beschermen tegen de risico’s die gepaard gaan met digitale activa en om het gebruik ervan in activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

Volgens een rapport dat op 14 maart in de lokale media verscheen, positioneert deze goedkeuring van exploitatievergunningen Zuid-Afrika als de leidende jurisdictie op het Afrikaanse continent op het gebied van crypto-regulering. Het nieuw geïmplementeerde licentieregime voor crypto-bedrijven geeft het Financial Surveillance Department van de centrale bank expliciete bevoegdheden om crypto-handelsplatforms te autoriseren voor het rapporteren van alle transacties met digitale activa.

Nog veel meer aanvragen lopen nog

Felicity Mabaso, divisiedirecteur bij de FSCA, licht toe dat de 59 goedgekeurde licenties onderdeel zijn van in totaal 355 licentieaanvragen die vóór de deadline van 30 november vorig jaar zijn ingediend. Met 262 aanvragen nog in behandeling, verwacht de toezichthouder binnenkort verdere besluiten te nemen.

Zuid-Afrika had al in 2021 een aanvang genomen met het ontwikkelen van een specifiek raamwerk voor cryptocurrencies. De recente classificatie van digitale valuta als financiële producten brengt deze onder de Financial Advisory and Intermediary Services Act (FAIS), waarmee nieuwe vereisten voor het verlenen van licenties aan cryptobedrijven worden gesteld en klantbeschermingen worden geboden.

Stablecoins, daarentegen, zijn voorlopig vrijgesteld van deze classificatie. Het land overweegt echter een beleidswijziging om deze ook onder de definitie van crypto-activa te laten vallen, in een voortdurende inspanning om het regelgevingskader rond digitale valuta te versterken.

Regulatie nieuws

Nigeriaanse gevangenis weigert rechterlijk bevel en onthoudt zieke Binance-directeur van medische zorg
Israël versnelt ontwikkeling van de digitale Sjekel
Hoe de politieke verandering in de VS Ripple kan helpen in de rechtszaak tegen de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017