Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
In Zweden loopt momenteel een pilot voor een digitale versie van de Zweede kroon. Waar dit project eerst tot 2021 zou lopen, is deze nu verlengt tot ten minste 2022. Dit is inmiddels bevestigd door de Riksbank, de centrale bank in het land.
De digitale versie van de Zweede kroon wordt door de Riksbank gezien als de marginalisering van contant geld. Er zouden echter nog enkele potentiële problemen zijn omtrent deze marginalisering. Om dit te onderzoeken is de proefperiode van de e-kroon nu verlengd. Op deze manier kan ervoor gezorgd worden dat alle problemen opgelost kunnen worden voordat de digitale munt live gaat. De bank staat dan ook erg open tegenover een digitale valuta, doordat het wordt gezien als aanvulling op contant geld.
Het is echter nog niet helemaal bekend hoe de e-kroon uitgegeven zal gaan worden, dit omdat de Riksbank hier nog geen informatie over gegeven heeft. Toch wordt in een kleine whitepaper uit 2020 het gebruik van de Corda-blockchain beschreven van R3. Dit is een privé en gedistribueerd grootboek dat speciaal ontwikkeld is voor bedrijven. Dergelijke blockchains zijn enkel toegankelijk via een uitnodiging, wat direct het grootste verschil aanduidt met openbare blockchains, waar iedereen (gratis) toegang kan krijgen.
Digitale valuta’s van centrale banken worden ook wel CBDC’s genoemd. Alhoewel dit nog wel eens als cryptocurrency bestempeld wordt, zijn er toch een aantal verschillen. Dergelijke CBDC’s zijn namelijk niet perse open-source en hoeven ze geen gebruik te maken van openbare blockchains, zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) dat bijvoorbeeld wel doen. Hiernaast worden de munten niet als alternatief voor het huidige fiat-systeem gepresenteerd, maar juist als digitale aanvulling op het huidige traditionele fiat-systeem. Ook de distributie van CBDC’s kan gecentraliseerd gebeuren, wat in het geval van bijvoorbeeld de e-kroon op zich geen probleem hoeft te zijn, alhoewel het wel degelijk een verschil is met de distributie van bijvoorbeeld BTC.
De pilot is nu verlengd tot ten minste februari 2022. Er is echter geen uitsluitsel gegeven voor een eventuele verdere uitbreiding van deze pilot. Dit zal echter alleen gebeuren wanneer er nog enkele potentiële problemen worden gevonden die in de tussentijd niet opgelost kunnen worden. Naar verluidt krijgt het testen van offline functionaliteiten en het aanbrengen van externe deelnemers voor nu de prioriteit.
Het is voor de Riksbank dan ook erg belangrijk om voldoende informatie te verkrijgen over het uitgeven van de digitale kroon. Er zal het komende jaar dan ook hard gewerkt worden aan het verkrijgen van deze kennis, maar ook aan het verder ontwikkelen van de technische oplossing voor de digitale kroon. Hierbij zal de focus op performance en schaalbaarheid liggen. Het is nog niet bekend wanneer het land officieel van plan is om de digitale kroon te lanceren, maar er worden wel grote stappen gezet.