crash
Bitcoin

Zwetende bankiers: Heeft de Amerikaanse centrale bank een gigantische fout gemaakt?!

Op 18 september koost de Amerikaanse centrale bank voor een onverwacht stevige renteverlaging van 0,50%. Waarom? De arbeidsmarkt leek ernstig te verzwakken. Maar afgelopen week bleek de arbeidsmarkt nog altijd ijzersterk. Maakte de Amerikaanse centrale bank een fout? En wat betekent dat voor Bitcoin?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Maakte de Amerikaanse centrale bank een fout?

Er zijn ongetwijfeld een paar centrale bankiers in de Verenigde Staten die zich ernstig zorgen maken over de meest recente ontwikkelingen. Vanwege de verzwakking die zij in augustus en september voor de arbeidsmarkt, werd plotseling gekozen voor een redelijk stevige renteverlaging.

Destijds waren er al economen die deze beslissing in twijfel trokken, omdat de economische data over de gehele linie niet zo slecht was.

Was er dan sprake van een overreactie van de Amerikaanse centrale bank? Daar begint het op te lijken, want afgelopen week bleek de banengroei een stuk sterker dan verwacht en daalde ook de werkloosheid, terwijl daar niet op gerekend werd.

Komende week staan er toespraken van leden van de Amerikaanse centrale bank op het programma en die zullen dit weekend heel druk zijn. Heel druk met het voorbereiden van excuusjes voor de stevige renteverlaging die zij op 18 september doorvoerden.

Mijn voorspelling: “We baseren ons rentebeleid niet op één datapunt.”

Dat zal de hoofdboodschap van de toespraken zijn, waarmee de Amerikaanse centrale bank zich hoopt in de dekken voor de mogelijke kritiek op de renteverlagingen. Normaal gesproken is de Amerikaanse centrale bank voorzichtig als er verkiezingen voor de deur staan, omdat ze bang zijn met rigoureuze beslissingen de verkiezingen te beïnvloeden.

Nu was dat duidelijk niet het geval.

Belangrijke week voor Bitcoin

In het kader van deze discussie staat er een hele belangrijke week op het programma voor Bitcoin. Zo krijgen we woensdag namelijk de notulen van de afgelopen rentevergadering te zien en kunnen we zelfs lezen in hoeverre er discussie was over het besluit om de rente met 0,50% te verlagen.

Dat er discussie was zien we eigenlijk ook al aan de “dot plot” die de Amerikaanse centrale bank op 18 september publiceerde. Hierin geven alle individuele leden van de centrale bank hun verwachtingen voor het toekomstige rentebeleid af.

Wat blijkt? Zeven leden van de Amerikaanse centrale bank voorzien nog maar één renteverlaging voor 2024, terwijl negen leden inzetten of twee of meer renteverlagingen.

Let op: dit was nog voor het sterke banenrapport van afgelopen week. Op dit moment zullen die verwachtingen al meer verschoven zijn in de richting van het kamp dat nog maar één renteverlaging nodig acht.

In principe is dat overigens geen slecht nieuws voor Bitcoin, want dit betekent vooral dat de kans op een recessie is afgenomen in de Verenigde Staten. Dat is positief, want in augustus en september was de angst voor een recessie nog een stuk groter.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 3.000 bankiers, fondsmanagers, advocaten en investeerders gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Bitcoin nieuws

Stokoude whale verkoopt Bitcoin uit Satoshi-tijdperk
PlanB voorspelt: Deze trigger kan de volgende grote Bitcoin koersstijging ontketenen
BlackRock ziet Bitcoin als wereldwijd monetair alternatief
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Rusland en BRICS werken aan een onafhankelijk betaalsysteem