zwitserland
Regulatie, Stablecoin

Zwitserse toezichthouder FINMA introduceert nieuwe richtlijnen voor stablecoins

Om het regelgevend toezicht in Zwitserland te versterken en financiële risico’s te beperken, heeft de toezichthouder van het land op de financiële markten (FINMA) nieuwe richtlijnen voorgesteld voor uitgevers van stablecoins.

Het voorstel komt in een tijd van groeiende zorgen over de mogelijke impact van stablecoins op gereguleerde instellingen en het bredere financiële ecosysteem.

Stablecoins classificeren als financiële tussenpersonen

Volgens een recente richtlijn probeert FINMA uitgevers van stablecoins te classificeren als financiële tussenpersonen. De verhoogde risico’s worden hierbij benadrukt die verband houden met witwassen, terrorismefinanciering en sanctieontduiking in verband met deze digitale activa.

Stablecoins, digitale activa gekoppeld aan traditionele valuta of andere activa om een stabiele waarde te behouden, hebben een grotere acceptatie ervaren. De snelle groei van deze stablecoins heeft wereldwijd echter ook geleid tot bezorgdheid over de regelgeving vanwege mogelijk misbruik voor illegale activiteiten.

Stablecoins moeten worden onderworpen aan AML

In haar richtlijnen benadrukte FINMA dat uitgevers van stablecoins aan dezelfde anti-witwasverplichtingen (AML) moeten voldoen als traditionele financiële instellingen. Dit houdt in dat ze de identiteit van stablecoin-houders moeten verifiëren en de identiteit van uiteindelijke begunstigden moeten vaststellen.

“De uitgever van stablecoins wordt daarom beschouwd als een financiële tussenpersoon voor de anti-witwaswetgeving en moet onder andere de identiteit van de stablecoin-houder als klant verifiëren volgens de toepasselijke verplichtingen (Art. 3 AMLA) en de identiteit van de begunstigde vaststellen (Art. 4 AMLA)”, aldus FINMA.

Daarnaast legde FINMA uit hoe uitgevers van stablecoins zonder bankvergunning kunnen opereren, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden moeten ervoor zorgen dat deposanten worden beschermd en dat uitgevers een bankgarantie hebben in geval van wanbetaling.

Het raamwerk stelt minimumeisen aan wanbetalingsgaranties

Volgens FINMA stelt het raamwerk minimumeisen aan wanbetalingsgaranties, waarbij uitgevers verplicht zijn klanten te informeren, binnen de garantielimieten te blijven en onmiddellijke claims toe te staan bij insolventie, zonder te wachten op een certificaat van verlies.

Alhoewel de maatregelen van FINMA de bescherming van deposanten zou moeten verbeteren, bieden ze, althans op dit moment, niet dezelfde zekerheid als een bankvergunning. Toch is de toezichthouder vastbesloten het risico op wanbetaling in te perken. Ook wil de toezichthouder ervoor zorgen dat uitgevers van stablecoins voldoen aan strenge(re) normen om hun klanten beter te beschermen.

De stablecoin-sector, bestaande uit cryptocurrencies gekoppeld aan traditionele valuta’s zoals Tether en USDC, heeft recent een exponentiële groei doorgemaakt en bereikte in 2023 een ongekende marktkapitalisatie. In reactie daarop haasten wereldwijde toezichthouders zich om richtlijnen op te stellen voor deze snel evoluerende sector.

Volgens het PwC Global Crypto Regulation Report 2023 hadden ten minste 25 landen, waaronder Zwitserland, tegen het einde van het jaar stablecoin-regelgeving of -wetgeving geïmplementeerd.

Stablecoin nieuws

Binance lanceert ‘stablecoin’ en belooft rente van 19,55%
Franse bank Société Générale lanceert euro stablecoin op XRP Ledger in 2024
Ripple verbrandt 53 miljoen RLUSD-tokens als voorbereiding op nieuwe stablecoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Nederlandse crypto analist: Dit is wanneer je Bitcoin en Ethereum moet kopen
Crypto whales kopen massaal XRP: Dit is waarom
Crypto-analist voorspelt explosieve stijging: Ripple (XRP) op weg naar $40
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk