Bitcoin (BTC) El Salvador
Bitcoin

12% van de Salvadoranen gebruikte in 2023 Bitcoin voor diverse aankopen

Volgens recent onderzoek van de José Simeón Cañas Central American University in El Salvador, uitgevoerd in december 2023, blijkt dat het gebruik van Bitcoin voor betalingen in het land afneemt. Uit het onderzoek, waarbij 1.280 personen thuis werden geïnterviewd, bleek dat slechts 12% van de lokale bevolking in 2023 minstens één keer Bitcoin gebruikte voor het betalen van goederen en diensten. Dit is een daling ten opzichte van 2022, toen nog 24,4% van de bevolking aangaf Bitcoin te hebben gebruikt.

Slechts relatief kleine groep gebruikt Bitcoin vaker als betaalmiddel

Opmerkelijk is dat bijna de helft van de Bitcoin-gebruikers (49,7%) de cryptomunt slechts één tot drie keer gebruikte voor aankopen. Een kleinere groep van 20% gaf aan Bitcoin meer dan tien keer te hebben gebruikt. De meest voorkomende aankopen met Bitcoin waren boodschappen (22,9%) en supermarktaankopen (20,9%), gevolgd door uitgaven bij dierenklinieken (15%).

Het onderzoek geeft ook inzicht in de perceptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. Hoewel het aantal Salvadoranen dat vindt dat het leven van hun gezin is verbeterd door Bitcoin, is gestegen van 3% in 2022 naar 6,8% in 2023, meent slechts een kleine minderheid (0,5%) dat Bitcoin heeft bijgedragen aan economische verbeteringen in het land. Een groter percentage respondenten (34,3%) ziet wel een algemene verbetering van de economische situatie in El Salvador, voornamelijk door de daling van criminaliteit (24,3%).

De overheid van El Salvador, die eerder investeerde in Bitcoin, wordt kritisch bekeken. Uit de enquête blijkt dat een overweldigende meerderheid (77,1%) van de Salvadoranen wenst dat de overheid stopt met het uitgeven van publiek geld aan Bitcoin. Volgens de ‘Nayib Bukele Portfolio Tracker’ bedraagt de huidige winst op de Bitcoin-portefeuille van de overheid slechts 0,57%. De 45 pagina’s tellende enquête heeft geen vragen gesteld over deze overheidsinvesteringen in Bitcoin.

Bitcoin nieuws

President El Salvador bezoekt Elon Musk: werd Bitcoin besproken?
Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom