Bitcoin

17% van alle Bitcoins is al meer dan 7 jaar niet verplaatst

Een groot deel van het aanbod van Bitcoin is al lange tijd niet verplaatst. Deze munten zijn verloren gegaan, vergeten of worden opgepot door grote investeerders.


3,3 miljoen BTC

Een aanzienlijk deel van alle Bitcoin is in meer dan zeven jaar niet verplaatst, merkte het platform ‘Unfolded’ gisteren op. Het platform verwees naar gegevens van “HODL Wave”, een indicator van Glassnode.

Deze indicator houdt de tijd tussen Bitcoin-transacties bij en geeft een macroweergave weer van hoe lang een bepaalde munt wordt vastgehouden voordat deze wordt verplaatst. De HODL Wave laat zien dat meer dan 3,3 miljoen Bitcoin al meer dan zeven jaar niet is verplaatst. Dat bedrag is 17,87% van het circulerende aanbod. Tegen de huidige marktprijzen is dat maar liefst $160 miljard waard.


Wie houdt deze munten vast?

De onbewogen Bitcoins zijn niet noodzakelijk van whales die hun Bitcoin blijven vasthouden om tegen betere prijzen te verkopen. Een groot aantal Bitcoin is de afgelopen jaren verloren gegaan door computerproblemen, sterfgevallen en vergeten wachtwoorden. Tim Frost, CEO van YIELD App, verklaarde het volgende:

“Veel van deze vroege wallets hebben Bitcoin tegen een lage waarde gekocht of gemined. Echter zijn ze het nu kwijtgeraakt, vergeten of hebben er geen toegang meer toe. Tot 2013 werd Bitcoin bijna gezien als monopoliegeld door velen. Zij konden niet voorspellen hoe groot Bitcoin zou worden.”

Vorig jaar schatte analysebedrijf Chainalysis het verloren aantal Bitcoin zelfs iets hoge, rond de 3,7 miljoen BTC. In hetzelfde rapport stond dat slechts 3,5 miljoen BTC “actief” werd verhandeld op de open markt, terwijl 11,4 miljoen werd aangehouden als een langetermijninvestering.


Coin Days Destroyed

Frost zegt echter dat er altijd een kans is dat eigenaren van deze Bitcoin er plotseling weer wat mee gaan doen. “Deze wallets kunnen elk moment op de markt komen”, zei hij. Maar ook dat is te volgen. Glassnode heeft nog een indicator genaamd ‘Coin Days Destroyed’, die piekt wanneer oude Bitcoin plotseling wordt verplaatst.

De Coin Days Destroyed grafiek – Bron: Glassnode

Zoals we in de bovenstaande grafiek kunnen zien, waren er eind 2018 en in 2019 veel pieken. Voor het eerst in lange tijd werden er toen erg oude munten verplaatst. In 2021 was er enige verhoogde activiteit, maar niet van vergelijkbaar niveau.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
PlanB: Bitcoin koers kan gigantisch stijging maken tot $500.000
Australië bereikt mijlpaal van 1.000 actieve crypto-geldautomaten
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?