Dollar, USD
Regulatie

Aantal Amerikaanse dollars sinds 2020 met 375 procent gestegen

Het aantal Amerikaanse dollars dat zich op de wereld bevindt is sinds 2020 met 375 procent gestegen. Ondanks die gigantische stijging van de hoeveelheid dollars blijft het de meest dominante overheidsmunt voor wereldwijde transacties. Recent piekte die dominantie zelfs op 46 procent voor de Amerikaanse dollar.

De economische schade is gedaan

We kregen in 2020 natuurlijk te maken met de COVID-19 pandemie, die in de Verenigde Staten naast gezondsheidsproblemen ook monetaire ellende veroorzaakte. Zo zijn 80 procent van alle Amerikaanse dollars sinds het jaar 2020 in omloop gebracht.

Slechts 20 procent van alle Amerikaanse dollars die vandaag bestaan, bestonden ook al voor het jaar 2020. Inmiddels is de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten dalende, maar de economische schade lijkt al gedaan.

Aan het begin van 2020 was de M2-geldhoeveelheid in de Verenigde Staten 4 biljoen dollar. Nu gaat het om 19 biljoen dollar. Die stijging is uiteraard het gevolg van alle steunpakketten die naar mensen werden gestuurd tijdens de COVID-19 crisis.

“We betalen de prijs voor de biljoenen dollars die van de ene op de andere dag werden geprint. Waarom is de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) verbaasd over de inflatie die op het hoogste niveau in 40 jaar tijd staat?”, aldus The Kobeissi Letter.

Amerikaanse dollar blijft populair

Ondanks het gigantische aantal Amerikaanse dollar dat sinds 2020 in omloop is gekomen, blijft de wereldreservemunt mateloos populair. We horen weleens theorieën over het vervangen van de Amerikaanse dollar door bijvoorbeeld een munt van de BRICS-alliantie, maar echt serieus kunnen we dat nog niet nemen.

De dollar blijft met zijn recente piek van 46 procent van alle transacties op wereldwijde schaal nog steeds de meest dominante munt op aarde. Steeds meer landen proberen in hun eigen munten te handelen, om macht weg te halen bij de Amerikaanse dollar.

Afgelopen week riep de president van Brazilië de BRICS-landen nog op om een eigen munt te creëren voor handel en investeringen. Een BRICS-valuta zou de betaalopties verhogen en kwetsbaarheden wegnemen, zo liet de Braziliaanse president weten.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?