crash
Aex, Beurs

AEX koers corrigeert op rode dag voor financiële markt

De AEX koers kent vandaag een rode dag en is met 0,69% gedaald ten opzichte van 24 uur geleden. Het lijkt erop dat de totale financiële markt even in een correctie zit, want ook de Amerikaanse beurs eindigde gisteren lager en Bitcoin zit ook weer in de problemen.

Grote plaatje blijft bullish

Als we naar het grote plaatje kijken voor de AEX, dan blijft dat in principe bullish. Je kunt na een voorzichtige daling vanaf een all-time high die vorige week woensdag op de borden kwam niet meteen bearish zijn.

Het is heel normaal voor de financiële markt om na stevige stijgingen ook even op adem te komen. We lijken op dit moment in zo’n fase te zitten. Ook het macro-economische plaatje kan nog wat meer duidelijkheid gebruiken voor de AEX en de rest van de financiële markt.

Hoewel de inflatie in de Verenigde Staten richting de gewenste 2,0% lijkt te dalen, maken analisten zich vooral druk over het moment van de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank.

Werkloosheidsclaims in Amerika stijgen. Bron: Steven Anastasiou/Federal Reserve

De Amerikaanse economie lijkt lichtjes te verzwakken, wat betekent dat ook de opwaartse druk op de inflatie langzaam zou moeten verdwijnen. In theorie maakt dat de weg naar de eerste renteverlaging vrij voor de Amerikaanse centrale bank en dat is goed voor de AEX.

Belangrijke week in aantocht voor de AEX

Voordat de markt een beslissing neemt, wacht men waarschijnlijk op de cruciale inflatiedata die voor komende vrijdag op het programma staat. Vrijdag 28 juni is het namelijk weer tijd voor de Amerikaanse PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Als die wederom lager uitvalt dan verwacht, dan zal dat de overtuiging in de markt laten groeien dat we in september al de eerste renteverlaging krijgen van de Federal Reserve. Dat zou een goede zaak zijn voor de AEX.

Valt de PCE inflatie onverhoopt hoger uit dan verwacht, dan kan dat juist het tegenovergestelde effect op de markt hebben. Wat dat betreft komen er echt een paar cruciale dagen aan voor de Amsterdamse AEX en zullen investeerders hun adem inhouden.

Beurs nieuws

AEX koers gedaald, ondanks bullish inflatierapport uit Amerika
MicroStrategy kondigt aandelensplitsing van 10 tegen 1 aan
AEX koers opent met stijging en nadert zijn all-time high
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen