crash, aex koers, rood
Aex, Beurs

AEX koers opent belangrijke week met lichte daling

De AEX koers is de nieuwe week met een lichte daling begonnen. Dat neemt niet weg dat er nog een hoop kan veranderen, want er staat weer veel belangrijke macro-economische data op het programma. Zo krijgen we onder andere inflatiedata uit Amerika en presenteert de Federal Reserve de notulen van de laatste rentevergadering.

Belangrijke week voor de AEX

Tot nu toe kent de AEX een fantastisch jaar, dat voor de traditionele beleggingscategorieën nog altijd wordt gedomineerd door goud. Terwijl de aandelenindices met 16% tot 21% wisten te stijgen, staat de goudkoers op een rendement van 28,99% voor 2024.

De AEX begon vooral sterk aan 2024, maar werd vervolgens in juli ingehaald door goud qua rendement. Na de all-time high van 950 punten in juli begon de AEX te dalen en schoot goud onze beursindex voorbij.

Nu staat er weer een belangrijke week op het programma, die goed gevuld is met macro-economische data vanuit de Verenigde Staten. Zo krijgen we onder andere nieuwe inflatiedata in de vorm van de consumentenprijsindex (CPI) en producentenprijsindex (PPI), maar ook de notulen van de laatste rentevergadering en de werkloosheidsclaims.

Verder zit de week bomvol met toespraken van leden van de Amerikaanse centrale bank en staan er belangrijke obligatieveilingen op het programma.

Wel of geen recessie?

Tot voor kort was de markt nog extreem bang voor een recessie in de Verenigde Staten. Dat was ook de reden dat we de AEX op 5 augustus en 6 september aan duikvluchten zagen beginnen.

Inmiddels hebben we echter een bak aan positieve economische data mogen verwerken en lijkt de angst voor een recessie grotendeels verdwenen, waardoor de markt voorzichtig weer omhoog begint te kijken.

De rentes dalen, de financiële omstandigheden versoepelen, de wereldwijde liquiditeit lijkt op de weg omhoog en dat is in theorie allemaal bullish voor de AEX koers. Nu moeten we dat nog terugzien in de koersresultaten.

Wat zou het mooi zijn als de AEX erin slaagt om dit jaar nog de magische grens van 1.000 punten te overschrijven voor een nieuwe all-time high.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

Grote Wall Street banken zijn extreem bullish over één asset voor 2025
AEX krijgt duwtje na banenrapport VS, maar fundamentele zorgen blijven
Belegger verandert $88K in $415 miljoen met Tesla, verliest alles en stapt naar de rechter
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Immens populaire cryptomunt nu beschikbaar op Bitvavo
Waarom een XRP-prijs van $1.000 volgens deze expert realistischer is dan je denkt
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk