AEX
Aex, Beurs

AEX koers opent met lichte daling, maar Amerikaanse renteverlaging lijkt in zicht

Vandaag opende de AEX-index met een lichte daling van 0,16%, waardoor de koers op 919,29 punten kwam te staan. Deze daling volgt op een opmerkelijke stijging die de index gisteren doormaakte, waarbij de AEX met ongeveer 1,5% omhoog schoot.

De FOMC-vergadering

Gisteravond vond de FOMC-vergadering plaats, waar de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, tijdens een persconferentie aangaf dat de centrale bank van Amerika de rente deze maand gelijk zal laten. Dit besluit kwam niet als een verrassing, aangezien het alom werd verwacht door analisten en marktdeelnemers.

Powell uitte echter optimisme over de dalende inflatie en hintte op de mogelijkheid van een renteverlaging in september. Deze vooruitzichten worden door sommigen als goed nieuws gezien, aangezien een lagere rente de economische groei kan stimuleren en gunstig kan zijn voor aandelenmarkten.

Waarom is een renteverlaging in Amerika goed nieuws voor de AEX koers?

Een renteverlaging door de Federal Reserve in Amerika kan verschillende invloeden hebben op de AEX koers. Ten eerste kan een lagere rente de Amerikaanse economie stimuleren door goedkopere leningen en meer consumentenuitgaven te bevorderen. Dit kan een positief effect hebben op de wereldwijde economie, inclusief de Nederlandse bedrijven die internationaal actief zijn, en daardoor de AEX koers ondersteunen.

Daarnaast kan een renteverlaging leiden tot een zwakkere Amerikaanse dollar, wat de exportpositie van Europese bedrijven, waaronder die op de AEX, kan versterken. Een gunstigere wisselkoers kan de winstmarges van Nederlandse exporteurs verbeteren, wat de aandelenkoersen positief kan beïnvloeden.

Bovendien zorgt een lagere rente vaak voor een zoektocht naar rendement, waarbij beleggers hun kapitaal verplaatsen van vastrentende waarden naar aandelen, wat de aandelenkoersen op de AEX kan opdrijven. Dit kan resulteren in een verhoogde vraag naar aandelen, wat de AEX-index verder kan doen stijgen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen na registratie van je account ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.* Meld je nu aan!

*Let op, er zijn voorwaarden van toepassing op de actie.

Beurs nieuws

AEX koers zakt fors, Goud-prijs bereikt recordhoogte
AEX koers lichtgroen in aanloop naar belangrijke week
AEX koers schiet omhoog en nadert 900 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
Crypto analist: Dit is hét moment om XRP te kopen voordat het $40 bereikt