aex
Aex, Beurs

AEX koers opent met stijging van 10 punten

De AEX koers is de nieuwe handelsdag vandaag sterk begonnen met een stijging van 10 punten. Daarmee is de “magische grens” van 900 punten weer bereikt, maar is het lek nog niet boven water. Het echte bullish momentum laat nog altijd op zich wachten.

Wall Street onder druk door stijgende obligatierentes

In Amerika stonden de beurzen gisteren onder druk door de stijgende obligatierentes. Zo steeg de Amerikaanse tienjaarsrente in oktober al met bijna een half procentpunt naar 4,22%.

Halverwege september vond de tienjaarsrente nog een bodem van 3,62%. Vreemd genoeg begon de rente na de stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank juist te stijgen.

Inmiddels realiseert de markt zich echter dat de Amerikaanse economie een stuk sterker is dan verwacht, waardoor er waarschijnlijk niet zoveel renteverlagingen meer nodig zijn.

Zeker niet omdat ook de inflatie nog altijd een probleem is. Als gevolg daarvan lijkt de markt weinig tot niet, of zelfs met een tegenovergestelde reactie te reageren op de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank.

En over het algemeen zijn hogere obligatierentes bearish voor de AEX koers. Dat hoeft niet de voornaamste reden te zijn voor de kwakkelende AEX van de laatste weken, maar kan wel een rol spelen.

Vertrouwen in Q4 2024

Toch lijken beleggers over het algemeen nog vertrouwen te hebben in een sterk vierde kwartaal van 2024.

Centrale banken over de hele wereld verlagen de rentes, de wereldeconomie lijkt niet op een recessie af te koersen, en daardoor neemt de wereldwijde liquiditeit mogelijk nog verder toe.

De wereldwijde liquiditeit is de hoeveelheid kapitaal in het financiële systeem die beschikbaar is voor investeringen. Meestal vertoont de liquiditeit een hoge correlatie met de AEX koers. Stijgt de liquiditeit, dan volgt de AEX.

Wat dat betreft mogen we nog altijd hoop houden op een sterk einde van het jaar 2024 dat vooral fantastisch begon voor de AEX. Wat denk jij? Krijgt de bullrun nog een vervolg, of moeten we ons voorbereiden op een bearmarkt?

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers blijft kwakkelen: is de bullmarkt voorbij?
Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
AEX koers op weg naar belangrijke uitbraak?
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Robert Kiyosaki waarschuwt voor gigantische crash: Bitcoin koers kan dalen tot $5000
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk