crash, aex koers, rood
Aex, Beurs

AEX koers opent nieuwe week met koersdaling

Het is weer maandag en daarmee staat er een nieuwe beursweek voor de deur. De Amsterdamse AEX is die nieuwe handelsweek niet positief begonnen, want op het moment van schrijven staat er een koersdaling van ruim 4 punten op de borden.

AEX komt in de buurt van zijn 200-daagse gemiddelde. Bron: Tradingview

Daarmee handelt de AEX koers op 894,56 punten, en lijkt het nog altijd lastig om boven de grens van 900 punten te blijven.

Volatiele week in aantocht?

De week die voor ons ligt kan weleens een volatiele worden voor de AEX.

Waarom? Omdat in de Verenigde Staten een hoop belangrijke data omtrent de arbeidsmarkt wordt gepubliceerd.

Voor de AEX is het belangrijk dat die data een sterke arbeidsmarkt laat zien, want we weten allemaal wat er in augustus en september gebeurde.

Destijds viel de arbeidsmarktdata enorm tegen en was men plotseling vrij angstig voor een recessie. En recessies en bullmarkten zijn twee dingen die doorgaans niet samengaan.

Voor de investeerders die hopen op een voortzetting van de bullrun die we begin 2024 zagen, is het van belang dat de arbeidsmarktdata sterk blijft binnenkomen, zoals dat afgelopen maand ook gebeurde.

Maar de keerzijde is

Helaas heeft dat verhaal ook een keerzijde. Als de Amerikaanse economie zo sterk blijft, dan geeft dat ook een opwaartse druk op de inflatie.

Zo kan het gebeuren dat we plotseling te maken krijgen met een soort “tweede inflatiegolf”, iets waar analisten op social media al wat langer over speculeren.

Mocht dat gebeuren, dan beperkt die oplopende inflatie natuurlijk het vermogen, of beter gezegd de capaciteit van de Amerikaanse centrale bank om zijn beleidsrente verder te verlagen.

Met andere woorden: dan zitten we mogelijk iets langer in een soort limbo-fase, waarin het werkelijk alle kanten op kan gaan.

Het positieve is dat een zware recessie momenteel heel onwaarschijnlijk lijkt. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor risico-assets over het algemeen nog gunstig.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en ontvang een €10 bonus

 
Maak een account aan bij Bitvavo. Stort €10 en krijg een bonus van €10 helemaal gratis. Je betaalt de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €10.000 aan transacties. Begin nu!
 

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

Aandeel van MicroStrategy bereikt hoogste koers in 25 jaar
Tesla koers stijgt met bijna 19% na publicatie sterke kwartaalcijfers
AEX koers opent met stijging van 10 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Robert Kiyosaki onthult: Dit is de beste investering van nu – en het is niet Bitcoin of goud
Bitcoin en cryptomarkt crashen plotseling door marktonrust rondom Tether-onderzoek
Elon Musk praat voor het eerst over Ripple (XRP)
Newsbit
Bekijk de app
Bekijk