Aex, Beurs

AEX koers stabiel, terwijl Bitcoin in de problemen zit

De AEX koers is vandaag licht gestegen, terwijl Bitcoin een meer problematische dag kende. Over de afgelopen 24 uur zagen we de AEX koers met 0,51% stijgen naar 914,87 punten. Daarmee hikt de AEX nog altijd tegen een behoorlijke weerstand aan op ~920 punten.

Positieve macro-economische data

Er staat een belangrijke macro-economische week op het programma, waarin we een hele bak aan data krijgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat is belangrijk voor de AEX koers, omdat een recessie in de Verenigde Staten het eventuele voortzetten van de bullmarkt zou annuleren.

Wat dat betreft is het belangrijk dat de arbeidsmarkt laat zien dat de economie nog altijd op volle toeren draait. Dat lijkt het geval, want de JOLTS Job Openings kwamen dinsdag binnen op 8,04 miljoen stuks, terwijl vooraf ingezet werd op 7,64 miljoen openstaande vacatures.

Het aantal openstaande vacatures was deze week dus een positieve verrassing, en hetzelfde geldt voor de ADP Non-Farm Employment Change van vandaag. Die kwam binnen op een banengroei van 143.000 stuks, terwijl vooraf een score van 124.000 stuks verwacht werd.

Dat zijn scores die niet richting een recessie wijzen voor Amerika. Als de data van donderdag (werkloosheidsclaims) en vrijdag (banengroei en werkloosheid) ook positief is, dan is dat in ieder gevan goed voor de AEX.

Waarom is dit relevant?

Al die werkloosheidsdata is in de eerste plaats relevant voor het recessie-vraagstuk, maar speelt natuurlijk ook een rol in het rentepad dat we van de Amerikaanse centrale bank kunnen verwachten.

Voor nu ziet de markt een kans van 34,8% op een renteverlaging van 0,50%. Dat was afgelopen week nog heel anders. Vorige week gaf de markt een kans van 57,4% aan dat scenario.

De sterke data vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt speelde hierin ongetwijfeld een rol. Daardoor is de noodzaak om sneller de rente te verlagen kleiner voor de Amerikaanse centrale bank en kunnen ze het meer stapsgewijs aanpakken.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

AEX koers duikt omlaag: problemen op komst?
AEX koers stijgt opnieuw door Chinese stimuleringsmaatregelen
AEX koers klimt omhoog naar 911 punten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales