AEX
Aex, Beurs

AEX krijgt duwtje na banenrapport VS, maar fundamentele zorgen blijven

De AEX stond vanochtend onder druk, maar is zojuist, na de publicatie van een sterk Amerikaans banenrapport, met ongeveer 0,3% gestegen. Toch zijn de prestaties van de AEX nog steeds niet bepaald indrukwekkend. Wat zorgt ervoor dat de AEX het momenteel moeilijk heeft? En kunnen we in 2024 nog een hervatting van de bullrun verwachten?

Gaat de AEX nog stijgen in 2024?

In principe kan de AEX nog stijgen in 2024. Daarvoor is het belangrijk dat de wereldeconomie overeind blijft en centrale banken en overheden het financiële systeem blijven spekken met nieuwe liquiditeit.

Lukt dat? Dan is er in ieder geval sprake van het juist fundament voor het voortzetten van de bullrun van de eerste maanden van 2024. Gedurende die eerste maanden, tot en met de climax van juli 2024, wist de AEX namelijk met bijna 20% te stijgen naar de absolute koerstop van 950 punten.

Inmiddels hebben we een paar stevige correcties achter de rug, met als toppunt de crash van 5 augustus na het zwakke banenrapport uit de Verenigde Staten en de angst voor de afwikkeling van de Yen Carry Trade in Japan.

Maar vandaag de dag staat de AEX er fundamenteel gezien aardig voor en lijkt het nog altijd mogelijk dat we in 2024 nieuwe stijgingen gaan krijgen.

De dollar overheerst eventjes

Voor nu is het eventjes de beurt aan de Amerikaanse dollar. Die kende een dramatische start van 2024, maar is inmiddels aan een opleving begonnen. Die opleving is het gevolg van de sterke economische data vanuit Amerika, waardoor beleggers zich realiseren dat er helemaal geen nieuwe renteverlagingen van 0,50% nodig zijn van de Amerikaanse centrale bank.

De sterke Amerikaanse economie betekent dat de centrale bank minder streng hoeft in te grijpen, wat natuurlijk positief is voor de Amerikaanse dollar, maar op de korte termijn wat minder positief voor risico-assets als de AEX.

Die doen het immers goed (of nog beter) op de momenten dat de Amerikaanse dollar in de problemen zit. Maar daar is nu in ieder geval eventjes geen sprake van. Na een hele slechte run zien we de Amerikaanse dollar nu weer stijgen.

Zodra dat omkeert, moeten we op de AEX gaan letten.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Beurs nieuws

Belegger verandert $88K in $415 miljoen met Tesla, verliest alles en stapt naar de rechter
AEX koers duikt omlaag door sterke Amerikaanse dollar
AEX koers stabiel, terwijl Bitcoin in de problemen zit
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform