zuid afrika
Exchange

Afrikaanse landen kunnen belangrijke crypto hubs worden

Afrikaanse opkomende economieën hebben de potentie om uit te groeien tot belangrijke crypto hubs, mede dankzij toenemende regulatoire duidelijkheid. Dat stelt Ben Caselin, Chief Marketing Officer van VALR, een Zuid-Afrikaanse crypto-exchange gevestigd in Johannesburg.

De strategische positie van Zuid-Afrika

Caselin benadrukt de strategische ligging van Zuid-Afrika als toegangspoort tot het Afrikaanse continent. “Zuid-Afrika biedt een goed functionerende rechtstaat en onafhankelijke rechtspraak. Het is eenvoudig om hier een bedrijf op te zetten,” aldus Caselin.

Naast Zuid-Afrika ziet hij ook kansen in andere opkomende Afrikaanse economieën, die zich volgens hem ontwikkelen tot veelbelovende hubs voor de crypto-sector.

In april verleende de Zuid-Afrikaanse Financial Sector Conduct Authority (FSCA) nieuwe crypto asset service provider (CASP) licenties aan VALR. De exchange heeft tot nu toe $55 miljoen aan financiering opgehaald bij investeerders zoals Pantera Capital en Coinbase Ventures. Volgens Statista wordt de omvang van de Zuid-Afrikaanse crypto-markt in 2024 geschat op $246 miljoen, met een verwachte jaarlijkse groei van 7,86% tot 2028.

Zuid-Afrika als voorbeeld voor andere landen

Op het gebied van regelgeving loopt Zuid-Afrika voorop in Afrika. In maart van dit jaar gaf de FSCA maar liefst 59 licenties af aan crypto-platforms. Caselin voorspelt dat dit positieve regelgevingskader de komende jaren alleen maar verder zal verbeteren.

Toch heeft de strenge regelgeving ook een keerzijde: het verhoogt de nalevingskosten voor bedrijven. VALR heeft bijvoorbeeld het personeelsbestand aanzienlijk uitgebreid, waarbij meer dan 10% van het team zich nu bezighoudt met compliance. Ondanks de uitdagingen is Caselin zeer te spreken over de aanpak van Zuid-Afrika ten opzichte van de crypto-industrie.

“Hoewel geen enkele locatie perfect is, behoort het regelgevingskader van Zuid-Afrika tot de beste ter wereld, samen met Dubai. Je zou kunnen stellen dat Zuid-Afrika meer duidelijkheid biedt op het gebied van regelgeving dan de meeste landen in Azië, zoals Hongkong en Singapore, en zeker meer duidelijkheid dan de Verenigde Staten,” aldus Caselin.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Exchange nieuws

Coinbase lanceert cbBTC: Nieuwe wrapped Bitcoin-token wint snel aan populariteit
Duitse overheid sluit 47 crypto-exchanges wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken
$CATI en $HMSTR komen op Bybit: Nieuwe games op de TON Blockchain
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analist voorspelt miljoenenkans met XRP: Van $1.000 naar $1 miljoen?
Crypto-CEO onthult: ‘Ik heb vandaag flink wat XRP gekocht’ – Dit is waarom
Meest betrouwbare Bitcoin-signaal springt op groen