Goldman sachs
Blockchain

AI-Investeringen: Transformatie van de VS Economie volgens Goldman Sachs

Volgens vooraanstaande economen bij Goldman Sachs kunnen AI-investeringen tegen 2025 mogelijk goed zijn voor 4% van het BBP in de Verenigde Staten, wat aantoont dat kunstmatige intelligentie een aanzienlijke economische impact kan hebben.

Een potentiële economische krachtpatser

Volgens deskundigen van de gerenommeerde investeringsbank Goldman Sachs zou kunstmatige intelligentie uiteindelijk een veel grotere impact kunnen hebben op de Amerikaanse economie dan eerdere technologische doorbraken, zoals elektriciteit en personal computers. In een recent investeringsrapport dat gedateerd is op 1 augustus, voorspellen de economen Joseph Briggs en Devesh Kodnani van Goldman Sachs dat tegen 2025 naar schatting wereldwijd tot wel 200 miljard dollar aan investeringen in AI kan worden aangetrokken, waarvan ongeveer de helft in de Verenigde Staten terecht zou kunnen komen. Een dergelijke investering zou aanzienlijk bijdragen aan de groei van het bruto binnenlands product (BBP) van de VS.

Als we terugkijken op eerdere technologische revoluties, zoals de komst van elektriciteit en personal computers, zagen we dat deze een bescheiden BBP-groei van ongeveer 2% met zich meebrachten. Echter, volgens de schattingen van de economen bij Goldman Sachs, heeft kunstmatige intelligentie het potentieel om veel indrukwekkender resultaten te behalen. Men denkt dat AI tot wel 4% van het BBP in de Verenigde Staten kan bijdragen en 2,5% in andere landen die al aanzienlijk hebben geïnvesteerd in deze opkomende technologie.

Prognose van de groei van AI-investeringen wereldwijd, VS en China
Prognose van de groei van AI-investeringen wereldwijd, VS en China – Bron: Goldman Sachs

Generatieve AI: Impact op de economie en bedrijfsvoering

Volgens het rapport van Goldman Sachs wordt een groot deel van de verwachte winst toegeschreven aan de snelle vooruitgang op het gebied van generatieve kunstmatige intelligentie (AI). Een opvallend voorbeeld van generatieve AI-technologie is ChatGPT van OpenAI, maar er zijn ook andere tools in deze subsector, zoals de afbeeldingssoftware Midourney en de tekst-naar-spraak generator Eleven Labs.

De economen schatten in dat generatieve AI een aanzienlijk economisch potentieel heeft en in het komende decennium na grootschalige adoptie wereldwijd de arbeidsproductiviteit met meer dan 1 procentpunt per jaar zou kunnen verhogen.

Maar deze productieve voordelen van generatieve AI komen met een prijs: bedrijven zullen aanzienlijke en snelle investeringen moeten doen om deze transformatie op grote schaal mogelijk te maken. Het vergt aanzienlijke investeringen in fysieke, digitale en menselijke middelen om nieuwe technologieën te verwerven, te implementeren en bedrijfsprocessen te herstructureren, zoals vermeld in het rapport.

Goldman wees ook op het groeiende aantal bedrijven dat AI noemt of integreert in hun bedrijfsvoering: tegenwoordig heeft 16% van de Russell 3000-bedrijven AI genoemd tijdens hun kwartaalrapportages. Dit is een opmerkelijke stijging, aangezien slechts minder dan 1% van de bedrijven dit in 2016 deed. Deze ontwikkeling plaatst de Verenigde Staten op een leidende positie als het gaat om AI-technologie, en Amerikaanse bedrijven zullen naar verwachting een vroeg stadium van AI-adoptie ervaren.

Hoewel de timing van de AI-investeringscyclus moeilijk te voorspellen is, suggereren de huidige bedrijfsenquêtes volgens de economen dat de grootste impact van AI-investeringen waarschijnlijk zal plaatsvinden na 2025.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Blockchain nieuws

Google Cloud introduceert nieuwe Ethereum-service voor ontwikkelaars
1inch lanceert nieuwe functie voor veilige cross-chain swaps met “Fusion+” technologie
Rusland gaat volgend jaar eigen CBDC lanceren
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13