Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
Het is je vast niet ontgaan dat de Verenigde Staten van Amerika, de belangrijkste en meest dominante economie ter wereld, langzaam maar zeker richting zijn schuldplafond beweegt. Als de laatste schattingen kloppen, dan kan Amerika in de eerste weken van juni weleens tegen dat plafond aanlopen.
Technisch gezien werd het plafond zelfs al in januari 2023 aangetikt. Vanaf dat moment moest het land het doen met zijn kasreserves.
Het bereiken van het schuldplafond is overigens niets nieuws voor de Verenigde Staten van Amerika. Sinds 1960 is het plafond reeds 78 keer verhoogd. Wat dat betreft is het ook allemaal niet zo spannend als het lijkt. Voor de Republikeinen is het vooral een manier om de Democratische administratie van president Joe Biden onder druk te zetten.
Zij eisen dat de overheid moet beloven te snijden in zijn uitgaven, voordat zij er in het Congres akkoord mee gaan om het schuldplafond te verhogen. Joe Biden is (natuurlijk) van mening dat het schuldplafond zonder eisen en voorwaarden opgeschroefd zou moeten worden.
Dat de schuldenberg een groeiend probleem is voor de Verenigde Staten blijkt vooral uit de groeiende rentebetalingen. Historisch gezien was Amerika aan die rentebetalingen ongeveer 50 procent van het bedrag kwijt wat ze jaarlijks aan defensie uitgeven.
Inmiddels zijn die rentekosten echter dusdanig opgelopen, dat Amerika ongeveer evenveel uitgeeft aan rente als aan defensie. Met andere woorden, de schuldenberg kost jaarlijks ongeveer evenveel als het complete Amerikaanse leger.
Ondanks dat het schuldplafond door de jaren heen al tig keer is verhoogd, lijkt het dit jaar allemaal toch een beetje anders te verlopen. Normaal gesproken slaagde de politiek er namelijk in om veel sneller tot een akkoord te komen over het verhogen van het schuldplafond. Iedereen roept wel dat het akkoord er op termijn wel komt, maar dat moet dan uiteindelijk wel nog even gebeuren.
Volgens Visual Capitalist is het vooral toegenomen politieke polarisatie in de Verenigde Staten die bijdraagt aan het feit dat de onderhandelingen inmiddels al zo lang duren. Het is echter niet voor te stellen dat Amerika daadwerkelijk ‘failliet’ zou gaan omdat het zijn schulden niet meer kan betalen.
Wel is het zo dat het steeds duurder wordt als de politiek er langer over doet om tot een akkoord te komen. In 2011 werd er bijvoorbeeld net voor de deadline een akkoord bereikt. Dat maakte dat S&P de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid naar beneden bijstelde van AAA naar AA+.
Die verandering zorgde voor 1,3 miljard dollar aan extra leenkosten. Dat is voor Amerika geen gigantisch bedrag, maar dat zijn toch bedragen waar je hele mooie dingen mee kunt realiseren. Wat dat betreft kunnen we waarschijnlijk nog een hoop vuurwerk verwachten omtrent dit onderwerp de komende weken.
Bitwise vraagt goedkeuring aan voor een crypto ETF via NYSE Arca en breidt zijn aanbod verder uit met nieuwe producten, waaronder een Spot Solana ETF. Ontdek hoe Bitwise de concurrentie aangaat in de groeiende crypto-markt!
Hongkong wil crypto-winsten belastingvrij maken om investeerders aan te trekken en de digitale economie te versterken. Ontdek hoe dit voorstel de regio tot een toonaangevende financiële hub kan maken en welke impact dit heeft op de cryptomarkt!
Marokko bereidt zich voor op de legalisering en regulering van cryptocurrencies met een nieuw wetsvoorstel.
Een synthetische versie van Bitcoin maakte vannacht een bliksemcrash door naar 5.200 dollar. Wat is hier aan de hand?
XRP stijgt met 200% en presteert beter dan de bredere cryptomarkt. Ontdek waarom analisten optimistisch zijn en wat de toekomst brengt.
XRP koers stijgt 200% in november dankzij whales en groeiende futuresmarkt. Analisten voorspellen een koersdoel tot $15. Ontdek meer!