recessie
Bitcoin

‘Als de Federal Reserve een recessie kan vermijden is dat een record’

Als we Adam Kobeissi mogen geloven, dan zou het “een record” zijn als de Amerikaanse centrale bank vanaf dit punt een recessie weet te vermijden. “De markten hebben nu al meer omgekeerde rentecurven gezien sinds de pandemie en de financiële crisis van 2008. Tot nu toe zagen we evenveel omgekeerde rentecurven als tijdens de DOTCOM-bubbel”, aldus Kobeissi.

Wat is het probleem?

We spreken van een omgekeerde rentecurve als de rente op kortlopende staatsobligaties hoger is dan op langlopende staatsobligaties. In een gezond markt is het tegenovergestelde het geval. In een gezonde markt loopt de rente op naarmate de looptijd van een staatsobligatie langer is.

Hoe langer je zonder je geld moet zitten, hoe hoger de compensatie. In dit geval gaat daar dus iets mis. Meestal zien we dat er sprake is van een omgekeerde rentecurve als investeerders verwachten dat de rente op relatief korte termijn zal zakken; bijvoorbeeld vanwege een recessie.

Om de hogere rentes zo lang mogelijk vast te leggen, springen ze vervolgens massaal op langlopende staatsobligaties. Door de hoge vraag naar staatsobligaties met een lange looptijd zakt de rente daarvan (vraag en aanbod).

Meestal is een omgekeerde rentecurve dus een voorbode voor een recessie.

Wat betekent dat voor de Bitcoin koers?

“We hebben net zoveel omgekeerde rentecurven gezien als tijdens de DOTCOM-bubbel. Terwijl de olieprijs op 100 dollar staat, de schulden door het dak groeien en huizen veel te duur zijn als gevolg van de rentes. Als de Federal Reserve een recessie kan vermijden, dan zou het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat we meer dan 10 omgekeerde rentecurven zagen zonder een recessie”, aldus Kobeissi.

Als we daadwerkelijk een recessie krijgen, dan zal dat niet goed zijn voor de Bitcoin koers. Deze week pauzeerde de Amerikaanse centrale bank zijn rentecampagne, maar ondanks dat gaven 12 beleidsmakers van de belangrijkste centrale bank ter wereld aan nog één renteverhoging te verwachten.

Gezien de verhoogde kans op een recessie lijkt het onwaarschijnlijk dat we hierna nog meer renteverhogingen te zien krijgen, maar we kunnen natuurlijk niets helemaal uitsluiten.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers krijgt klap: Cruciale 48 uur in aantocht die alles kan veranderen
Cryptominingbedrijven investeren massaal voor Bitcoin-halvering in 2024
Cruciale economische week voor Bitcoin, kan de koers herstellen?
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%