Do Kwon
Regulatie

Amerikaanse Aanklagers Vechten Montenegrijnse Uitspraak over Uitlevering Do Kwon Aan

In een recente wending in de internationale juridische saga rondom Do Kwon, de oprichter van Terraform Labs, hebben Amerikaanse aanklagers aangekondigd dat zij de beslissing van het Montenegrijnse hooggerechtshof om Kwon uit te leveren aan Zuid-Korea, zullen aanvechten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) heeft zijn intentie bevestigd om te blijven streven naar de uitlevering van Kwon aan de Verenigde Staten, in overeenstemming met de toepasselijke internationale en bilaterale overeenkomsten en Montenegrijnse wetgeving. Dit volgens een rapport van Bloomberg op 7 maart.

Juridische strijd na uitleveringsverzoeken

De juridische strijd om Kwon begon nadat zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten in maart 2023 uitleveringsverzoeken voor hem indienden. Sindsdien is er een touwtrekken ontstaan tussen beide landen over wie Kwon als eerste mag berechten.

Een beslissende slag leek te zijn geslagen toen het Hooggerechtshof in Podgorica, Montenegro, op 21 februari een uitspraak deed ten gunste van de uitlevering van Kwon aan de Verenigde Staten. Echter, een verrassende wending volgde toen het Montenegrijnse hof van beroep twee weken later de uitspraak van het lagere gerechtshof vernietigde vanwege “aanzienlijke schendingen van de strafprocesrechtelijke bepalingen”, waardoor Kwon weer op weg was naar uitlevering aan Zuid-Korea.

Acht aanklachten vanuit VS tegen Do Kwon

Volgens het Montenegrijnse rechtssysteem hebben de Verenigde Staten het recht om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof van Montenegro, de hoogste juridische instantie in het land.

Do Kwon wordt in de Verenigde Staten geconfronteerd met 8 aanklachten, waaronder beschuldigingen van fraude en marktmanipulatie in verband met de ineenstorting van het Terra-ecosysteem, dat een waarde van $40 miljard had. In Zuid-Korea wordt hij beschuldigd van fraude en het overtreden van de kapitaalmarktwetgeving.

De voorkeur van Kwon en zijn advocaten gaat uit naar uitlevering aan Zuid-Korea, dichter bij zijn familie, waar hij mogelijk een gevangenisstraf van 40 jaar tegemoet ziet. Na een arrestatiebevel uitgegeven door Zuid-Koreaanse aanklagers in september 2022, werd Kwon in maart 2023 gearresteerd door de Montenegrijnse autoriteiten vanwege het reizen met een vals Costa Ricaans paspoort. Na een korte periode op borgtocht te hebben doorgebracht, zat Kwon minstens vier maanden in de gevangenis voordat hij werd overgeplaatst naar uitleveringshechtenis.

Regulatie nieuws

Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Arrestatie in Nederland voor fraude met crypto-gokplatform ZKasino
Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?