Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Amerikaanse banencijfers blazen lucht in het ‘zachte landing’ scenario voor de Federal Reserve

Het lijkt erop dat de Federal Reserve zijn zin krijgt. De Amerikaanse centrale bank probeert al maanden de inflatie aan te pakken met renteverhogingen. Die inflatie krijgt het nu langzaam onder controle, maar dat is niet het enige. Ook de arbeidsmarkt blijft sterker dan ooit en dat is goed nieuws voor de centrale bank.

Sterke arbeidsmarkt

Met een sterke arbeidsmarkt bedoelen we vooral dat de werkloosheid niet stevig toeneemt. Er heerst nog altijd een zogenoemde krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat heeft als gevolg dat de werkloosheid op een historisch laag niveau blijft, maar daar eindigt het niet. De Federal Reserve is er namelijk in geslaagd om de groei van de lonen van te remmen. “Dit is de belichaming van een zachte landing”, aldus Simona Mocuta van State Street Global Advisors.

growth for signs the labor market inflation may be cooling

Het laatste wat de Federal Reserve wil is de inflatie bevechten, om vervolgens in een diepe recessie terecht te komen. Wat dat betreft is dit fantastisch nieuws voor de centrale bank, want dit betekent dat de Federal Reserve nog de ruimte heeft om de rente extra te verhogen. Voor de centrale bank is dat precies wat ze willen, maar voor Bitcoin niet helemaal.

Slecht nieuws voor Bitcoin

Een sterk banenrapport betekent voor Bitcoin, hoe gek dat ook klinkt, slecht nieuws. Dit komt omdat de Federal Reserve de balans moet houden tussen de inflatie en de economie. De inflatie is nog altijd ver verwijderd van de doelstelling van 2,0 procent, terwijl de economie zich heel stabiel toont. De logische conclusie van de Federal Reserve is dat ze de rente nog wel wat verder kunnen ophogen.

Er bestaat zelfs een kans dat de Federal Reserve er stiekem op hoopt dat de werkloosheid wat oploopt. Tot nu toe slaagt het daar echter amper tot niet in. Maar goed, alles bij elkaar ziet het ernaar uit dat we nog niet klaar zijn met de renteverhogingen en dat de rente in ieder geval nog lang op dit relatief hoge niveau blijft. Dat is voor Bitcoin en andere risico-assets een behoorlijk slecht scenario.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?