Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Amerikaanse centrale bank publiceert nieuw whitepaper voor ‘digitale dollar’

Afgelopen dinsdag heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, het debat over de digitale munt van de centrale bank (CBDC), op gang gebracht. De ‘Digitale Dollar’ werd geïntroduceerd door een nieuwe whitepaper uit te brengen.


Gezonde ontwikkeling

Dit kan gezien worden als een vrij gezonde ontwikkeling gezien het feit dat andere ontwikkelde economieën al het voortouw hebben genomen bij het nastreven van CBDC-projecten. In een verklaring op dinsdag zei Fed-voorzitter Jerome Powell:

“Wij kijken ernaar uit om in gesprek te gaan met het publiek, gekozen vertegenwoordigers en een breed scala aan belanghebbenden. We onderzoeken de positieve en negatieve kanten van een centrale bank digitale valuta in de Verenigde Staten.”

In het document wordt alleen gesproken over de voordelen, de nadelen en de mogelijke kosten. Het gaat echter niet per se over de vraag of de Fed een dergelijk project moet nastreven. De Fed heeft duidelijk gemaakt dat ze niet zal doorgaan met een CBDC zonder duidelijke steun van de uitvoerende macht en van het Congres. Idealiter in de vorm van een specifieke machtigingswet.


Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Enkele details over de digitale dollar en uitdagingen

Volgens de whitepaper zou de CBDC op een aantal belangrijke manieren verschillen van hoe traditionele digitale betalingen in Amerika werken. Terwijl digitale transacties momenteel via traditionele banken lopen, zou dat bij CBDC’s niet noodzakelijk het geval zijn.

De Digitale Dollar zal dienen als een digitaal token met een directe vordering van de centrale bank. Dit is echter enigszins vergelijkbaar met de manier waarop fysieke dollars allemaal “Federal Reserve Notes” zijn die door de drager worden aangehouden. In het Fed-document wordt echter opgemerkt dat zij een “tussenmodel” zouden volgen. Hierin zouden banken en betalingsbedrijven rekeningen of digitale portemonnees kunnen creëren.

Sommige Fed-functionarissen benadrukten ook de uitdagingen die gepaard gaan met het lanceren van een CBDC in de markt. De Fed-functionarissen schreven:

“Een digitale dollar zou een veilige, digitale betalingsoptie kunnen bieden voor huishoudens en bedrijven naarmate het betalingssysteem zich verder ontwikkelt. Ook kan een digitale dollar resulteren in snellere betalingsopties tussen landen. Maar er kunnen ook nadelen zijn. Uitdagingen zijn onder meer het handhaven van de financiële stabiliteit en ervoor zorgen dat de digitale dollar ‘een aanvulling vormt op bestaande betaalmiddelen’.”

De functionarissen noemden de noodzaak van de uitvoering van een aantal beleidsregels om de privacy van Amerikanen te beschermen. De mogelijkheid moet er zijn om illegale financiering te bestrijden. Verwijzend naar de CBDC-ontwikkeling in andere landen, benadrukte Fed-gouverneur Lael Brainard dat de VS snel aan de CBDC moet beginnen in plaats van te wachten.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten