cryptohack
Hack

Amerikaanse hacker bekent diefstal van $37 miljoen aan cryptocurrency

Een hacker uit Indiana, Evan Frederick Light, heeft toegegeven meer dan $37 miljoen aan cryptocurrency te hebben gestolen van bijna 600 slachtoffers. Hij pleitte schuldig aan aanklachten van samenzwering tot fraude en witwassen, zo meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) op 1 oktober.

Computerservers van investeringsbedrijf gehackt

Light infiltreerde de computerservers van een investeringsbedrijf en stal klantgegevens. Met die gegevens wist hij cryptocurrency te stelen van klanten die hun digitale activa bij het bedrijf hadden ondergebracht. Om zijn identiteit te verhullen, maakte hij gebruik van cryptomixers en gokwebsites.

Op 30 september pleitte Light schuldig en hij riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar per aanklacht. Hij werd aanvankelijk op 15 juni 2023 in South Dakota aangeklaagd, nadat hij zijn misdaden tussen 2021 en mei 2023 had gepleegd. Light werkte vermoedelijk samen met een nog onbekende medeplichtige.

Actief opsporen van cybercriminelen

Het DOJ benadrukte dat ze cybercriminelen actief opsporen en voor de rechter brengen. “Deze verdachte probeerde zich te verschuilen in de schaduwen van de cyberonderwereld, maar hij was niet buiten ons bereik”, aldus een woordvoerder. “Deze schuldigverklaring is een signaal dat we vastberaden zijn om cybercriminelen, ongeacht hun geavanceerde methoden, te vervolgen.”

Uit cijfers van de FBI blijkt dat Amerikanen in 2023 maar liefst $5,6 miljard verloren door cryptofraude, een stijging van 45% vergeleken met 2022. De FBI ontving dat jaar ongeveer 69.000 meldingen van cryptogerelateerde oplichting, waarbij vooral ouderen boven de 60 jaar zwaar getroffen werden. Meer dan 70% van de gevallen betrof beleggingsfraude, terwijl een kleiner deel te maken had met callcenterfraude en oplichting door criminelen die zich voordeden als overheidsinstanties.

Hack nieuws

Kwaadaardige crypto wallet-app steelt $70.000 via Google Play Store: Wat je moet weten
Crypto-hack: Bedrock verliest $2 miljoen door beveiligingslek en biedt hacker baan aan
Cyberaanval legt MoneyGram-diensten wereldwijd stil: Update hersteloperatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales