recessie
Bitcoin

Amerikaanse inflatie daalt in juli naar 2,9%, wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

De nieuwste CPI-gegevens uit Amerika zijn zojuist bekendgemaakt, en ze laten een interessante ontwikkeling zien.

Op jaarbasis daalde de consumentenprijsindex naar 2,9%, van 3% in juni. Maand-op-maand steeg de index licht met 0,2%, na een daling van 0,1% de maand ervoor.

Deze cijfers wijzen erop dat de groei van de consumentenprijzen in juli is vertraagd tot het laagste niveau sinds de pandemie, een duidelijk teken dat de stijgende inflatie die de Amerikaanse economie in zijn greep hield, eindelijk begint af te nemen.

Uit de CPI-gegevens blijkt ook dat de jaarlijkse prijsstijgingen voor sommige essentiële aankopen, zoals benzine en boodschappen, al onder de 2% zijn gedaald. Het grootste deel van de totale inflatiestijging van 22% tijdens de pandemie vond plaats tussen 2020 en 2022, terwijl de CPI vorig jaar nog met ongeveer 3,5% steeg.

In dit artikel onderzoeken we of deze nieuwe cijfers de Federal Reserve ertoe zullen bewegen om de rente te verlagen, en wat dit zou kunnen betekenen voor de koers van Bitcoin.

Gaat de Fed de rente verlagen?

Veel economen stellen dat de beslissing van de Federal Reserve om vanaf het voorjaar van 2022 de rentetarieven te verhogen, effectief heeft bijgedragen aan het afremmen van de inflatie. Door lenen duurder te maken, probeerde de centrale bank de vraag naar goederen en diensten te verminderen, wat het voor bedrijven moeilijker maakte om hun prijzen te verhogen.

Daarnaast lijkt een afkoelende arbeidsmarkt ook invloed te hebben op het consumentenvertrouwen. Het Bureau of Labor Statistics meldde deze maand dat het werkloosheidspercentage onverwacht steeg naar 4,3% — nog steeds historisch laag, maar een niveau dat sinds de zomer van 2017 niet meer is voorgekomen.

“Te midden van toenemende zorgen over de arbeidsmarkt, verwachten we dat de Fed zal overwegen dat de inflatie dicht genoeg bij haar doelstelling ligt en mogelijk een renteverlaging zal overwegen tijdens haar volgende vergadering,” schreven economen van Wells Fargo deze maand in een onderzoeksnota.

Zeker de verzwakkende arbeidsmarkt in Amerika zou ervoor kunnen zorgen dat de Federal Reserve de rente aanzienlijk zal verlagen. Hoewel de centrale bank al heeft aangegeven dat ze waarschijnlijk de rente zal verlagen tijdens haar volgende vergadering in september, kan ze genoodzaakt zijn agressiever op te treden als het aantal banenverlies snel begint toe te nemen.

“Ambtenaren van de Federal Reserve hebben reden om zich steeds meer zorgen te maken over de verzwakking van de arbeidsmarkt, het andere deel van hun dubbele mandaat van stabiele prijzen en maximale werkgelegenheid,” zei Mark Hamrick, Senior Economic Analyst bij Bankrate, in een verklaring.

“Als en wanneer een recessie zich voordoet, zullen ontslagen toenemen en zullen meer individuen en huishoudens te maken krijgen met schadelijke onderbrekingen in werk en inkomen,” voegde hij eraan toe.

Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?

De recent gepubliceerde CPI-gegevens, die een afnemende inflatie laten zien, zijn op zich een positief teken voor de Bitcoin-koers. Lagere inflatie kan het vertrouwen in alternatieve activa zoals Bitcoin versterken, omdat beleggers minder zorgen hebben over verdere waardevermindering van hun fiatgeld.

Een aanzienlijke renteverlaging door de Federal Reserve zou nog gunstiger zijn, omdat dit zou betekenen dat lenen goedkoper wordt en er meer geld beschikbaar komt voor investeringen.

Dit zou kunnen leiden tot een grotere toestroom van kapitaal naar risicovolle assets zoals Bitcoin. Ondanks deze gunstige vooruitzichten heeft de Bitcoin-koers vooralsnog echter niet of nauwelijks gereageerd op deze ontwikkelingen.

Ontvang €50 bonus en maak kans op een VIP Trackside Experience bij de Nederlandse Grand Prix!

Wil je de cryptowereld betreden en misschien Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans! Dankzij een exclusieve deal tussen Newsbit en OKX krijgen onze lezers een geweldige aanbieding.

Maak een account aan bij OKX via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 50 euro helemaal gratis. Bovendien krijg je een gratis McLaren cap (t.w.v. €30+) thuisbezorgd!

En dat is nog niet alles – je maakt ook kans om fantastische prijzen te winnen, zoals een VIP Trackside Experience bij de Nederlandse Grand Prix!* Meld je nu aan!

Let op: voorwaarden zijn van toepassing op deze actie.

Bitcoin nieuws

Hedgefondsmanager: Crypto kan exploderen bij renteverlaging van 0,50%
De Bitcoin-rally lijkt ten einde voordat deze echt van start ging
Bitcoin op weg naar $64K: Wat de renteverlaging van de Federal Reserve kan betekenen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’