Amerika, verenigde staten
Bitcoin

Amerikaanse overheid doet pilot met basisinkomen

In de Verenigde Staten van Amerika is een project gestart om te onderzoeken wat het effect van een basisinkomen op de samenleving kan zijn. Het Denver Basic Income Project deelt in totaal 1,8 miljoen dollar uit aan honderden mensen die het moeilijk hebben op financieel gebied. Meer dan 800 mensen in drie verschillende groepen ontvangen cash als onderdeel van het programma.

Wat gaan ze doen?

De eerste groep ontvangt 1.000 dollar per maand voor 12 maanden, de tweede groep krijgt meteen 6.500 dollar en vervolgens 500 dollar per maand en de laatste groep ontvangt 50 dollar per maand. De Denver City Council keurde het project goed en gaat ervoor betalen.

Het doel is om te zien hoe mensen die geen onderdak hebben kunnen profiteren van dit soort programma’s. Ze krijgen geld zonder dat daar voorwaarden aan verbonden zijn.

Volgens een nieuwe update zeggen veel deelnemers aan het programma dat het een hoop druk van hun schouders afhaalde. “Bijna alle participanten hadden een gevoel van opluchting, verminderde stress en meer hoop”, zo valt er te lezen in de update.

Uit de update blijkt dat participanten het geld gebruiken voor basisbehoeften. Het is niet toegestaan om het geld zomaar ergens aan uit te geven. Dat lijkt niet helemaal overeen te komen met de eerdere verklaring dat ze het geld zonder voorwaarden kregen.

Waarom mogen ze het aan uitgeven?

Deelnemers aan dit bijzondere projecten mogen het uitgeven aan hun basisbehoeften (transport, hygiëne, boodschappen en kleding), aan rekeningen en uitgaven waar ze op achterlopen en aan grote veranderingen (een ander huis en het kopen van een auto).

De uiteindelijke conclusie met betrekking tot het onderzoek moet in oktober uitkomen. Het wordt interessant om te zien of dit iets is wat men in de Verenigde Staten ook op grotere schaal gaat doen.

Ergens zou het niet verkeerd zijn voor de samenleving om minder geld te printen voor de financiële wereld en meer geld direct richting de mensen te sturen.

Vanuit het perspectief van Bitcoin is het altijd interessant om dit soort projecten met geld te volgen en te bedenken wat hier exact de gevolgen van zijn voor een economie. Het lijkt simpel om geld uit te delen, maar daar zitten ook allerlei gevolgen aan. Echt gratis geld bestaat immers niet.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December