Amerika, verenigde staten
Regulatie

Amerikaanse schuldenberg naar record van 31,5 biljoen dollar

De schuldenberg van de Amerikaanse overheid staat momenteel op een record van 31,5 biljoen dollar. Dat betekent dat er sinds 2020 ongeveer 8 biljoen dollar aan schulden is bijgekomen. In totaal gaat het nu om een schuld van 240.000 dollar per Amerikaans huishouden.

De schuldenberg in cijfers

Ook is de schuld in verhouding met het bruto binnenlands product (BBP) toegenomen tot 120 procent, wat hoger is dan de schuld/BBP van na de Tweede Wereldoorlog. In 2020 tikte de schuld/BBP de hoogste score tot nu toe aan met 135 procent, omdat er in dat jaar flink werd bijgeprint vanwege COVID-19

Ter vergelijking, na de Tweede Wereldoorlog kwam de schuld/BBP verhouding op 114 procent. Wat betekent dat de schuldenberg op dit moment dus relatief gezien een stuk groter is dan na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten, wat op zich al een bijzonder gegeven is.

De Federal Reserve is op dit moment de grootste ‘investeerder’ in Amerikaanse schulden. Zij hebben ongeveer 20 procent van de volledige schuld van de Amerikaanse overheid in handen met 6,25 biljoen dollar aan staatsobligaties.

De rentekosten

Het voornaamste probleem met de schuldenberg zijn natuurlijk de rentekosten. Die groeien langzaam uit tot de grootste uitgavenpost van de Amerikaanse overheid. Op dit moment worden de rentekosten van de Amerikaanse overheid op jaarbasis al geschat op 396 miljard dollar.

Sinds 2010 is er voor meer dan 3 biljoen dollar aan rentekosten betaald. Het enige voordeel dat de Amerikanen op dit moment nog hebben is dat de rente die ze gemiddeld over de schuld betalen nog op ongeveer 2 procent ligt, terwijl het in de jaren 90 bijvoorbeeld om 9 procent ging.

Het probleem is dat er snel verandering in die situatie komt en de rente begint te stijgen. Dat komt natuurlijk door de renteverhogingen van de Federal Reserve. Alle nieuwe schulden en herfinancieringen die de Amerikaanse overheid doet, moeten tegen de huidige rente, die een stuk hoger is.

Een schuldencrisis lijkt onafwendbaar. De verwachting is dat de schuld/BBP verhouding in 2046 op 200 procent uitkomt. Met andere woorden, er moet steeds meer geld bijgedrukt worden om de boel draaiende te houden en dat is natuurlijk goede reclame voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Dit is het beste moment om Bitcoin te kopen, volgens 2 on-chain indicatoren
Bitcoin ETF van BlackRock voor het eerst $0 aan instromen
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?