Blockchain,

Amerikaanse student krijgt 10 jaar celstraf voor crypto-diefstallen

Een 21 jarige Amerikaanse student heeft via sim-swapping meer dan $7.5 miljoen weten te stelen. Nu is de student veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.


Minstens 40 slachtoffers

Volgens het OM in de Verenigde Staten (VS) wist de dief minstens 40 slachtoffers te maken. Hierdoor was Joel Ortiz, zoals de verdachte heet, erg productief. In mei 2018 alleen al wist hij voor $5.2 miljoen aan cryptocurrency te stelen. De man was voornamelijk actief in Californië. Van dat geld is echter weinig overgebleven, de man wist een groot gedeelte van het geld snel uit te geven.


Tien aanklachten

Ortiz is al meerdere keren in hechtenis genomen. Zo werd de man afgelopen jaar op de luchthaven van Los Angeles nog in hechtenis genomen voor 10 aanklachten tegen diefstal.

Nu is de man afgelopen week veroordeeld voor het stelen van cryptocurrency door middel van SIM-swapping in de VS.


$400.000 in beslag genomen

Tijdens een onderzoek is er na zijn arrestatie $400.000 van Ortiz in beslag genomen. Of de rest volledig is opgemaakt of ergens is verborgen is nog onduidelijk.


SIM-swapping

SIM-swapping is een relatief nieuwe methode waarbij aanvallers de simkaarten van slachtoffers kunnen klonen. Wanneer dit is gelukt, is het mogelijk om toegang te krijgen tot de online accounts van de zojuist gekloonde simkaart. Dit is inclusief accounts op cryptocurrency exchanges als Binance of Coinbase.