argentinië crypto, bitcoin
Regulatie

Argentinië voert nieuwe regelgeving voor cryptocurrency-exchanges in

De Argentijnse overheid heeft stappen ondernomen om de regelgeving rondom cryptocurrency-exchanges aan te scherpen. Volgens een officiële mededeling op 25 maart door de Comisión Nacional de Valores (CNV), het Argentijnse equivalent van een effectentoezichthouder, zullen aanbieders van virtuele activa nu moeten opereren volgens de richtlijnen voorgesteld door de Financial Action Task Force (FATF).

Dit betekent dat sommige bedrijven die cryptogerelateerde diensten verstrekken, zich moeten registreren bij de Argentijnse overheid. Deze stap is onderdeel van een breder initiatief om witwassen van geld (AML) en de financiering van terrorisme (CFT) tegen te gaan.

Wetgeving op 14 maart goedgekeurd

De invoering van deze nieuwe wetgeving begon op 14 maart, toen de Argentijnse senaat amendementen goedkeurde gericht op het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering. Volgens CNV-president Roberto Silva zullen dienstverleners die niet voldoen aan de registratievereisten niet langer legaal kunnen opereren binnen de Argentijnse grenzen.

Deze regelgevende wijzigingen komen op een moment dat Javier Milei, bekend om zijn pro-Bitcoin houding, de presidentsverkiezingen van november 2023 won. Hoewel veel crypto-voorstanders optimistisch waren over zijn verkiezing, roept de implementatie van de FATF-vereisten nu vragen op over de toekomst van digitale activa in het land.

Exacte impact van regelgeving voor veel nog onduidelijk

Gebruikers van Strike, een populaire app in Argentinië die Bitcoin-betalingen via het Lightning-netwerk faciliteert, hebben gemeld dat de app hen niet langer toestaat om fiatgeld naar bankrekeningen over te maken. De exacte impact van de nieuwe regelgeving op zowel actieve bedrijven als potentiële klanten in Argentinië blijft nog onduidelijk. Echter, in december 2023 verklaarde de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken dat contracten in Bitcoin en andere cryptocurrencies afgehandeld kunnen worden.

Op 2 april sprak Milei tijdens een ceremonie ter ere van Malvinas Day, ter nagedachtenis aan de gevallen van de Falklandoorlog in 1982, wat de aandacht vestigde op zijn publieke aanwezigheid en mogelijke toekomstige invloed op het beleid omtrent digitale valuta in Argentinië.

Regulatie nieuws

Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Arrestatie in Nederland voor fraude met crypto-gokplatform ZKasino
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt