australië
Hack

Australiërs verliezen meer dan €112 miljoen aan crypto-investeringsfraude in één jaar

Australiërs zijn in de afgelopen twaalf maanden meer dan €112 miljoen verloren door frauduleuze crypto-investeringsregelingen. De voornaamste slachtoffers zijn mensen onder de 50 jaar, die het doelwit vormen van steeds verfijndere oplichtingstactieken.

Mensen onder de 50 jaar steeds vaker het slachtoffer

De Australian Federal Police (AFP) heeft op 28 augustus in een persbericht onthuld dat het aantal gevallen van beleggingsfraude, voornamelijk met cryptocurrency, aanzienlijk is toegenomen. Het totale verlies wordt geschat op ongeveer AUD 180 miljoen (€112 miljoen) in slechts één jaar tijd.

In het persbericht benadrukt de AFP dat mensen jonger dan 50 jaar steeds vaker slachtoffer worden van dergelijke oplichtingspraktijken. Deze demografie haalt nu de oudere generaties in als de meest gerapporteerde groep slachtoffers van beleggingsfraude.

Financieel gewin belangrijkste motief voor oplichters

De AFP waarschuwt dat financieel gewin het belangrijkste motief is voor deze oplichters, maar dat de opbrengsten vaak worden gebruikt om andere illegale activiteiten te financieren, zoals witwassen, drugshandel en mensenhandel.

Als onderdeel van de Scams Awareness Week, die van 26 tot en met 30 augustus plaatsvindt, heeft het door de AFP geleide Joint Policing Cybercrime Coordination Centre (JPC3) nieuwe gegevens vrijgegeven. Hieruit blijkt dat bijna de helft van alle bij de politie gemelde beleggingsfraude betrekking heeft op cryptocurrency.

Oproep op waakzaam te blijven

De meest voorkomende vormen van oplichting die door de AFP zijn geïdentificeerd, zijn ‘varkensslachting’-fraude, waarbij oplichters een langdurige relatie met hun slachtoffers opbouwen om hen vervolgens te overtuigen te investeren, en deepfake-fraude, waarbij belangrijke persoonlijkheden worden nagebootst om vertrouwen te winnen.

De AFP roept het publiek op waakzaam te blijven en te letten op beleggingsaanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, aangezien de financiële en emotionele schade aanzienlijk kan zijn.

Hack nieuws

Cryptocurrency Exchange BingX verliest meer dan $52 miljoen door hack
Cryptoroof van $33 miljoen bij WazirX: Witwaspraktijken via Tornado Cash blootgelegd
Cryptocurrency-fraude zorgt in 2023 voor $5,6 miljard aan verliezen in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13