Politie
Regulatie

Australische politie neemt $6,4 miljoen aan cryptocurrency in beslag

De Australische Federale Politie (AFP) heeft op 2 oktober bekendgemaakt dat ze $6,4 miljoen aan cryptocurrency in beslag heeft genomen van een verdachte die banden heeft met georganiseerde misdaad. De inbeslagname werd mogelijk gemaakt doordat de politie erin slaagde de zogenoemde seed phrase, een wachtwoordzin die toegang geeft tot de cryptovaluta, te ontcijferen tijdens een onderzoek.

Berichtenapp Ghost gebruikt voor illegale activiteiten

De verdachte, Jay Je Yoon Jung, wordt ervan verdacht de maker te zijn van een gecodeerde berichtenapp genaamd “Ghost”. Volgens de politie werd deze app door criminele netwerken gebruikt voor illegale activiteiten zoals drugshandel, witwassen van geld en huurmoorden. Jung werd op 17 september gearresteerd en wordt geconfronteerd met meerdere aanklachten, waaronder het ondersteunen van een criminele organisatie.

De Ghost-app werd verkocht via speciaal aangepaste smartphones voor $1.600, inclusief 6 maanden toegang en technische ondersteuning. Volgens de autoriteiten leverde Jung regelmatig software-updates voor de app en slaagden rechercheurs erin de app te infiltreren en toegang te krijgen tot de inhoud ervan.

Huis van Jung ingevallen

Tijdens een inval in het huis van Jung, uitgevoerd door de Criminal Assets Confiscation Taskforce (CACT) van de AFP, werden zijn cryptocurrency en andere apparaten in beslag genomen. Dit was de tweede keer dat activa van Jung werden in beslag genomen in het kader van Operatie Kraken, een breder onderzoek naar zijn activiteiten. Bij een eerdere inval in augustus werd al $1,4 miljoen aan cryptocurrency en eigendommen van Jung in beslag genomen.

De AFP heeft nog geen details vrijgegeven over hoe de seed phrase precies werd ontcijferd, aangezien de zaak nog onder de rechtbank valt. Wel wisten rechercheurs de cryptocurrency veilig over te brengen naar een beveiligde opslag, waarbij de fondsen later mogelijk door de overheid zullen worden gebruikt voor wetshandhavingsdoeleinden.

Wereldwijde inspanning om criminele activiteiten aan te pakken

Deze inbeslagname maakt deel uit van een bredere wereldwijde inspanning om het gebruik van cryptocurrency in criminele activiteiten aan te pakken. Verschillende autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de toenemende rol van cryptovaluta bij het witwassen van geld en andere illegale praktijken. Zo bestempelde de Zweedse politie onlangs bepaalde cryptocurrencybeurzen als “professionele witwassers” na een onderzoek naar aanbieders zonder vergunning.

In de Verenigde Staten nam het ministerie van Justitie op 27 september drie cryptocurrencybeurzen in beslag die gelinkt waren aan Russische witwasoperaties. Deze platforms zouden meer dan $800 miljoen aan illegale transacties hebben verwerkt. Eerder deze maand sloten Duitse autoriteiten 47 cryptocurrencybeurzen die betrokken waren bij het witwassen van geld.

Cryptocurrencies spelen een steeds grotere rol in de wereld van de georganiseerde misdaad, en de internationale gemeenschap reageert met strengere controles en wetshandhavingsacties.

Regulatie nieuws

Waarom is de Ripple (XRP) koers gedaald vandaag?
SEC gaat in beroep in Ripple-zaak: XRP koers zakt met 12%
Bank of England en FCA lanceren innovatieve sandbox voor digitale effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales