Bitcoin, BTC stijgt, groen
Bitcoin

Balans Federal Reserve groeit opnieuw, wat betekent dit voor Bitcoin?

De balans van de Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld, is de afgelopen twee weken met 393 miljard dollar toegenomen. Ondanks de hoge inflatie moest de Federal Reserve de afgelopen weken meerdere malen ingrijpen om te voorkomen dat wankelende banken de rest van het financiële systeem met zich mee de afgrond in zouden trekken. Is dit de katalysator die Bitcoin nodig heeft om een nieuwe bullrun te starten?

Balans van de Federal Reserve. Bron: FRED

Terug bij af

De afgelopen maanden probeerde de Federal Reserve om zijn balans te laten krimpen, om zo de torenhoge inflatie in de Verenigde Staten te bevechten. Dat lukte aardig, totdat de problemen binnen de bankensector een kleine twee weken geleden begonnen.

Sindsdien is de balans van de Federal Reserve als een vuurpijl omhoog geschoten en is een groot deel van de voortgang compleet verloren gegaan. Met de stijging van de balans is er voor om en nabij de vier maanden aan verkrapping uitgewist.

We kunnen hiermee overigens niet helemaal van geldprinterij spreken, omdat de groei van de balans anders is dan normaal. In dit geval brengen banken met liquiditeitsproblemen assets in als onderpand bij de Federal Reserve, waar ze vervolgens tijdelijk Amerikaanse dollars voor terugkrijgen.

Het idee is dat de banken in kwestie deze geldsommen uiteindelijk weer terugleveren aan de Federal Reserve, waarna ze hun assets terugkrijgen. Uiteindelijk moet echter nog maar blijken of deze plannen ook daadwerkelijk zo lopen. Het verleden heeft bewezen dat tijdelijke oplossingen vaak helemaal niet zo tijdelijk zijn in de financiële wereld.

Goed voor Bitcoin

Wat we inmiddels wel zeker weten is dat de onrust bij de banken en de groei van de balans van de Federal Reserve fungeren als een katalysator voor de Bitcoin koers. Het is op dit moment zeker nog te vroeg om te spreken van een nieuwe bullmarkt, maar steeds meer investeerders worden verleid door de stabiliteit en zekerheid die Bitcoin op dit soort momenten kan bieden.

Eens te meer wordt duidelijk met de problemen bij de banken dat Bitcoin een relatief zekere optie is om je kapitaal in te stallen. Waar je bij de banken nog maar moet hopen dat je de centen die je daar onderbrengt ook altijd kunt bereiken als je ze nodig hebt.

Wat dat betreft is de kleine bankencrisis weer pure reclame voor Bitcoin en toont dit wederom de reden aan waarom Satoshi Nakamoto het netwerk in 2009 lanceerde: het traditionele financiële systeem is op de lange termijn altijd kwetsbaar en Bitcoin is dat niet.

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers onder druk door macro-economische tegenwinden
Waarom crypto-experts voorspellen dat de Bitcoin koers veel verder gaat stijgen
BlackRock CEO is ‘heel bullish’ over Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?