Bank of England
Bitcoin

Bank of England denkt na over stoppen renteverhogingen

De Bank of England (BoE) moet volgende week beslissen over het al dan niet beëindigen van zijn renteverhogingscyclus. Als ze voor een renteverhoging kiezen, dan zal het waarschijnlijk de laatste zijn, zeker met het oog op de problemen bij met name de Amerikaanse banken en het Zwitserse Credit Suisse.

In februari signaleerde de BoE al dat ze dichtbij een pauze waren, maar de verwachting is dat ze er volgende week nog een laatste verhoging van 0,25 procent uitpersen. Dat zou de Britse rente op 4,25 procent brengen.

De onzekerheid neemt toe

Ondanks het feit dat de meeste economen verwachten dat de Bank of England volgende week nog met een renteverhoging van 0,25 procent op de proppen komt, is de markt daar minder zeker van. Op dit moment schatten investeerders de kans namelijk op 50 procent dat het bij de huidige rente van 4,00 procent blijft. Dat zou betekenen dat de Bank of England als een van de eerste centrale banken op de rem trapt.

Een kleine week geleden lag de kans op een pauze volgens de markt nog op 10 procent. Wat dat betreft lijkt de sluimerende bankencrisis in de Verenigde Staten dus wel degelijk een rol te spelen in het grotere plaatje.

In december 2021 werd de BoE overigens de eerste grote centrale bank ter wereld die begon met het verhogen van de rente. Als ze volgende week stoppen, dan zouden ze na Canada de tweede van de wereld zijn die pauzeert. Alleen de Federal Reserve zou ze op woensdag nog voor kunnen zijn, maar die kans lijkt op dit moment klein.

Inflatie blijft hoog

Het probleem voor de Britse centrale bank is dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk nog altijd extreem hoog is. De consumentenprijsindex tikt binnen op 10,1 procent, terwijl de kerninflatie op 5,8 procent ligt. Daarmee zitten beiden nog behoorlijk ver van de doelstelling van 2,0 procent vandaan.

Wat dat betreft zou het een vreemde beslissing zijn om de renteverhogingen tijdelijk te pauzeren. Maar het is natuurlijk mogelijk dat de centrale bankiers van het Verenigd Koninkrijk geschrokken zijn van de ellende bij de Amerikaanse banken en de situatie zelf ook even willen aankijken.

Voor Bitcoin lijkt dit in ieder geval een fantastische situatie, want de digitale munt is als een raket omhoog geschoten sinds de problemen bij de banken. Als alle centrale banken hierdoor inderdaad op de rem trappen, dan kan 2023 weleens een succesvol jaar worden voor de crypto-wereld.

Bitcoin nieuws

Crypto analist is hoopvol over Bitcoin koers, maar er is één kanttekening
S&P 500 daalt – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De Bitcoin wallet van Duitsland is bijna leeg
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen