Regulatie

Bank of England overweegt om crypto valuta te gebruiken

De Bank of England, is één van de centrale banken die de potentiële voordelen van digitale valuta’s afweegt.


Opties voor een digitale valuta

De Bank of England gaat onderzoeken hoe Groot-Brittannië een Bitcoin achtige digitale valuta kan gaan gebruiken. Groot-Brittannië gaat daarmee onderdeel zijn van een wereldwijde groep van centrale banken die zich hebben verenigd om de mogelijke valkuilen van het gebruik van digitale valuta te onderzoeken.

Bankfunctionarissen zullen samen gaan zitten met de Bank of Japan, de Europese Centrale Bank, de Sveriges Riksbank, de Bank of Canada, de Zwitserse Nationale Bank en de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Zij gaan gezamenlijk kijken naar het potentieel voor een digitale valuta uitgegeven door een centrale bank (CBDC).

De gouverneur van de Bank of England (BoE), Sir Jon Cunliffe, zal de groep voorzitten. Dit doet hij samen met Benoît Cœuré, een voormalig bestuurslid van de ECB en hoofd van de BIS-innovatiehub.

Deze stap komt te midden van de opkomst van digitale valuta in de particuliere sector. Denk bijvoorbeeld aan Facebook’s Libra munt.

Facebook’s plannen voor de Libra en een digitale wallet hebben wereldwijd de aandacht getrokken van regulatoren en centrale banken. De Bank of England was één van de centrale banken die waarschuwde dat de Libra gereguleerd moest worden. Veel aanhangers hebben hun relatie met de Libra hierdoor beëindigd.

Het idee van een digitale valuta uitgegeven door een centrale bank wordt wereldwijd steeds meer ter discussie gesteld. Zo’n valuta kan helpen om betalingssystemen en grensoverschrijdende transacties te verbeteren. Bovendien zei de Bank dat de nieuwe groep gaat kijken naar alle use cases van zo’n digitale munt.

Daarnaast gaan de banken ook nauw samenwerken met andere wereldwijde commissies en groepen, zoals de Financial Stability Board en de commissie voor betalingen en marktinfrastructuren (CPMI).


Voordelen van een digitale valuta

Vorige maand zei de Zweedse centrale bank dat ze een deal gaan sluiten met adviesbureau Accenture. De Zweedse bank wil een proefplatform voor een digitale valuta creëren. Deze digitale valuta staat beter bekend als de e-krona.

De Zweedse centrale bank, de Riksbank, onderzoekt al geruime tijd het idee van zijn eigen digitale valuta. Dit komt vooral door de de snelle daling van het gebruik van contant geld in Zweden. De Europese Centrale Bank heeft sinds vorig jaar ook de mogelijke voordelen van CBDC onderzocht.

Fran Boait, uitvoerend directeur van Positive Money, zegt dat beleidsmakers zich langzamerhand beginnen te realiseren hoeveel enthousiasme er is voor digitaal geld.

Ons geldsysteem is beheerd door een klein aantal banken, betalingsbedrijven en technische giganten. De snelle daling van contant geld en de dreiging van particuliere digitale valuta’s zoals de Libra van Facebook diende als een wake-up call. Echter is het zo dat centrale banken veel in te halen hebben.

Centrale banken moeten de plannen voor een digitale valuta versnellen. Een digitale valuta gaat er voor zorgen dat mensen de keuze hebben voor een veilige optie voor openbaar bankieren. Daarnaast kan het voorkomen dat ons monetaire systeem volledig wordt overgegeven aan onverantwoordelijke privébelangen. Deze nieuwe groep moet hiervoor als voertuig dienen.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk