japan-crypto
Regulatie

Bank of Japan begint te experimenteren met een digitale yen

De ‘Bank of Japan’ kondigde donderdag aan dat het zal gaan experimenteren met een digitale valuta om de technische haalbaarheid te controleren.


Japan onderzoekt eigen digitale valuta

De centrale bank van Japan wil contant geld digitaliseren. Japan volgt daarmee het voorbeeld van China, dat al is begonnen met het testen van zijn eigen digitale valuta. Dit is de eerste keer dat de Bank of Japan heeft onthuld dat het een Proof of Concept (PoC) -proces met de digitale yen zal gaan starten. Wel moet de bank moet nog een tijdschema bekendmaken.

In een rapport met de naam ‘Technical Hurdles for CBDC‘, verklaarde de bank dat zij “de technische haalbaarheid van een centrale digitale valuta gaat controleren, zal samenwerken met andere centrale banken en relevante instellingen, en zal overwegen een digitale valuta in te voeren”.

In februari kwam het nieuws naar buiten dat de centrale banken van Groot-Brittannië, Europa, Japan, Canada, Zweden en Zwitserland een plan hadden aangekondigd om samen te werken aan onderzoek naar de uitgifte van digitale valuta’s.


Technische hindernissen

De centrale bank denkt dat er twee grote technische hindernissen zijn wanneer er overgestapt zal worden naar een digitale valuta: universele toegang en veerkracht. De eerste verwijst naar het toegankelijk maken van de munt voor iedereen, ook degenen zonder smartphone. Verrassend genoeg heeft slechts 65% van de Japanners een smartphone. De Bank of Japan zei “het is belangrijk om een digitale valuta te ontwikkelen die beschikbaar is voor iedereen”.

De hindernis ‘Veerkracht’ verwijst naar offline beschikbaarheid wanneer de stroom uitvalt. De centrale bank benadrukte het belang van toegankelijkheid in elke omgeving, zelfs in noodsituaties zoals een aardbeving.


Blockchain of niet?

Naast het onderzoek of een digitale valuta haalbaar is onderzoekt Bank of Japan ook al dan niet blockchain te gebruiken. Een gecentraliseerd systeem heeft de verdiensten van “het hebben van grote capaciteiten en hoge transactiesnelheid”, maar het hele systeem kan in één keer uitvallen vanwege het bestaan van één enkel storingspunt.

De op DLT-gebaseerde digitale valuta’s kunnen daarentegen een enkel storingspunt overwinnen, maar hebben wel meer tijd nodig om transacties uit te voeren. De centrale bank concludeerde:

“Zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde typen hebben voor- en nadelen. In het geval van heel veel transacties voor gevallen van gebruik in de detailhandel in geavanceerde landen, is het beter om het gecentraliseerde type te gebruiken in het geval dat het aantal transacties beperkt is er ruimte om de DLT technologie te overwegen “

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk