japan-crypto
Regulatie

Bank of Japan gaat digitale Yen bij 3 megabanken testen

Alhoewel er in Japan enige onzekerheid is over het wel of niet uitgeven van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC), blijft de Bank of Japan (BoJ) wel experimenten uitvoeren.

Pilot met meerdere banken

De centrale bank van Japan, de BoJ, is inmiddels een samenwerking aangegaan met 3 megabanken en regionale banken om een pilot uit te voeren die specifiek gericht is op de uitgifte van hun CBDC.

Met de pilot kunnen ze demo-experimenten aanbieden voor de uitgifte van de nationale digitale valuta van Japan, een digitale versie van de Yen, vanaf het voorjaar van 2023. Hiermee kunnen ze eventuele problemen met betrekking tot stortingen en opnames van klanten op bankrekeningen opsporen en oplossen voordat de digitale Yen gelanceerd wordt. Naar verluidt omvat de pilot ook het testen van de offline functionaliteit van de mogelijke CBDC van Japan, gericht op betalingen zonder internet.

Mogelijke uitgifte tegen 2026

De centrale bank van Japan wil zijn experimenten naar verluidt ongeveer 2 jaar uitvoeren, voordat ze een beslissing nemen over het dan wel of niet uitgeven van een digitale valuta tegen het jaar 2026.

Japan is echter zeker niet het enige land waar gewerkt wordt aan een CBDC, of waar onderzoek ernaar gedaan wordt. Er worden steeds meer CBDC gerelateerde initiatieven gelanceerd. China is een groot voorbeeld van een land dat hier al ver in is. Maar ook bijvoorbeeld India doet onderzoek naar een CBDC. Het is nog even afwachten wie deze race wint, maar voorlopig lijkt China voorop te liggen.

Regulatie nieuws

FTX oprichter Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf
Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?