Rusland
Regulatie

Bank of Russia versoepelt beperkingen op contant geld in dollars en euro’s

De Centrale Bank van Rusland heeft een aantal beperkingen versoepeld voor Russische banken die Amerikaanse dollars en euro’s aan de bevolking verkopen. Het toegenomen aanbod van buitenlands contant geld kan van invloed zijn op de cryptomarkt in het land. Valutabeperkingen zijn namelijk een aanjager geweest van de toegenomen vraag naar cryptomunten.

Rusland geeft meer toegang tot buitenlands geld aan burgers

De Centrale Bank van de Russische Federatie (CBR) heeft een van de beperkingen op de verkoop van Amerikaanse dollars en euro’s in contanten aan particulieren opgeheven. Deze waren opgelegd naar aanleiding van westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne, zo meldt persbureau Interfax.

Tot voor kort konden Russen alleen dollars en euro’s kopen die na 9 april 2022 door andere fysieke personen aan de banken waren verkocht. Nu heeft het CBR Russische geldschieters toegestaan ​​om de twee inwisselbare valuta’s te verkopen als ze ook ergens anders vandaan komen.

De toezichthouder legde uit dat deze transacties met niet-ingezeten banken kunnen omvatten, evenals buitenlandse contanten die zijn gestort door Russische rechtspersonen. De aanpassing stelt banken in staat om het aanbod van contante dollars en euro’s te vergroten, aldus de persdienst. Ook merkt het op dat andere beperkende maatregelen van kracht blijven tot 9 maart 2023, zoals eerder dit jaar aangekondigd.

In augustus verlengde de Bank of Russia de beperkingen op het opnemen van contant geld in Amerikaanse dollars en euro’s met nog eens zes maanden. Op dit moment zijn Russische banken niet beperkt in de verkoop van andere buitenlandse fiat-valuta’s, merkt het rapport op.

Een derde van de Russen wil crypto kopen

Het besluit van Moskou om Oekraïne eind februari binnen te vallen, werd beantwoord met harde economische en financiële sancties van het Westen. Ze hebben de toegang van Rusland tot de wereldwijde financiën, inclusief de deviezenreserves, beperkt.

Door de CBR opgelegde valutabeperkingen leidden tot een piek in de vraag naar crypto. Veel Russen hebben bitcoin, andere cryptocurrencies en stablecoins gekocht om ze onder meer te gebruiken voor geldoverdrachten naar het buitenland. Het valt nog te bezien hoe hun versoepeling nu de lokale cryptomarkt zal beïnvloeden. Een recente peiling toonde aan dat bijna een derde van de Russen klaar is om crypto te kopen in de komende zes maanden.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden