Belarus Minsk
Regulatie

Belarus wil mogelijk P2P crypto-transacties verbieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus is bezig met het opstellen van wetswijzigingen die het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) voor peer-to-peer (P2P) transacties verbieden.

Aankondiging via Telegram

Opvallend hierbij is dat dit ministerie een officiële aankondiging gemaakt heeft via Telegram. Volgens de autoriteiten is er sprake van een aanzienlijk niveau van cybercriminaliteit in Wit-Rusland.

Ze hebben aangegeven dat lokale aanklagers sinds het begin van dit jaar de activiteiten van 27 burgers hebben onderdrukt die betrokken waren bij het aanbieden van “illegale crypto-uitwisselingsdiensten”. De totale illegale inkomsten van deze individuen bedroegen bijna 22 miljoen Wit-Russische roebel, wat overeenkomt met ongeveer $8,7 miljoen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat peer-to-peer (P2P) crypto-diensten “veelgevraagd zijn onder fraudeurs die gestolen fondsen willen omzetten en overmaken naar organisatoren of deelnemers van criminele activiteiten.”

Om dergelijke ongeoorloofde activiteiten te bestrijden, heeft het ministerie besloten personen te verbieden gebruik te maken van P2P-diensten en in plaats daarvan alleen cryptovaluta te laten uitwisselen via beurzen die geregistreerd zijn bij het Belarus Hi-Tech Park (HTP). De regelaar verklaarde:

De MFA werkt aan wetgevende innovaties die crypto-uitwisselingstransacties tussen individuen verbieden. Voor transparantie en controle mogen burgers dergelijke financiële transacties alleen via de HTP-uitwisselingen uitvoeren.

Vergelijkbare procedure voor wisselen van vreemde valuta

De autoriteit heeft ook aangekondigd dat ze van plan zijn een vergelijkbare procedure te implementeren als bij het wisselen van vreemde valuta, waardoor het “onmogelijk wordt om geld op te nemen dat afkomstig is van illegale activiteiten”.

“Onder deze omstandigheden wordt het voor fraudeurs op het gebied van informatietechnologie simpelweg onrendabel om actief te zijn in Belarus”, aldus het statement van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na het nieuws uit Belarus hebben veel cryptocurrency-enthousiastelingen twijfels geuit over de mogelijkheid van de regering om de handel in P2P-cryptocurrencies te verbieden. Een crypto-waarnemer uitte op Twitter zijn bedenkingen en wenste de autoriteiten “veel succes bij handhaving”.

Verbieden van P2P-transacties wellicht onmogelijk

Het oorspronkelijke idee van Bitcoin, zoals beschreven door de anonieme maker Satoshi Nakamoto in de whitepaper, omvatte peer-to-peer (P2P) uitwisseling. Voorstanders van Bitcoin, zoals Samson Mow, CEO van Jan3, betwijfelen of het verbieden van P2P eenvoudig, zo niet onmogelijk, is. Mow vertelde onlangs nog dat veel gebruikers in China nog steeds P2P-kanalen gebruiken om hun cryptovaluta uit te wisselen, ondanks het feit dat het land in 2021 alle cryptotransacties voor gebruikers heeft verboden.

Het recente nieuws uit Belarus lijkt enigszins in tegenspraak te zijn met de wetgeving die het land de afgelopen jaren heeft aangenomen. In 2022 ondertekende de president van Belarus, Alexander Loekasjenko, een decreet waarin de officiële steun van het land voor de vrije handel in cryptocurrencies zoals Bitcoin werd bevestigd.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten