Bitcoin miner
Bitcoin

Beursgenoteerde Bitcoin miners hebben samen 4 miljard dollar aan schulden

Het is een publiek geheim dat de Bitcoin mining industrie momenteel door een zware periode gaat. Deze week vroeg Core Scientific, de grootste beursgenoteerde miner van de markt, zijn faillissement aan. Nu blijkt dat de beursgenoteerde miners in totaal een schuld van 4 miljard dollar in de boeken hebben.

Problemen ontstonden in 2021

De problemen voor de industrie ontstonden vooral in het jaar 2021. Dat was natuurlijk het jaar van de bull markt en de periode waarin iedereen dacht dat de Bitcoin koers tot in de hemel zou rijken. Om aan de top van de industrie te blijven, besloten veel miners dat het een goed idee was om gigantische leningen af te sluiten om mee te komen met de rest van de markt.

Core Scientific is wat dat betreft verreweg de grootste schuldenaar met een schuld van 1,3 miljard dollar. Marathon Digital staat op plek twee met een schuld van 851 miljoen dollar. Het verschil tussen Marathon en de rest, is dat de schulden van hen uitstaan in converteerbare leningen.

Dat wil zeggen dat crediteuren de schulden kunnen omzetten in aandelen van het bedrijf. Dit betekent dat Marathon zijn faillissement hiermee kan voorkomen. De meeste Bitcoin miners gaan op dit moment echter door een zwaar herstructureringsproces, in de hoop de boel nog een beetje op de rit te krijgen.

Faillissementsgolf op komst?

Normaal gesproken begint het gevaarlijk te worden voor een bedrijf als de schuld-vermogensverhouding boven de twee uitkomt. De onderstaande grafiek van Hashrate Index leert ons dat de schuld-vermogensverhouding van Bitcoin miners momenteel compleet uit balans zijn. Core Scientific kent bijvoorbeeld een verhouding van 26,7 en Greenidge staat op plek twee met 18,0.

Een grote deel van de miners kent op dit moment een ongezond schuld-vermogensverhouding. De kans is dan ook aanwezig dat we een hoop faillissementen zullen zien als de Bitcoin koers niet snel aantrekt. Het nadeel voor de miners is dat er op dit moment weinig tot geen reden lijkt voor de Bitcoin koers om aan te trekken. Er kunnen weleens een paar hele pijnlijke maanden aankomen voor de mining industrie. 

Bitcoin nieuws

BitMEX-oprichter: Volgende week begint nieuwe crypto Bull Run
Bitcoin koers hard onderuit, kan een nieuwe bankencrisis redding brengen?
Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC