microsoft
Tech

Big Brother op je pc: Microsofts ‘Recall’ filmt al je handelingen

Met Recall onthoudt je pc alles wat je doet. Deze nieuwe AI-functie maakt screenshots van je scherm en gebruikt ze om je te helpen snel en gemakkelijk bestanden, documenten en websites terug te vinden.

Maar er is ook kritiek: sommigen maken zich zorgen over de privacy-implicaties van Recall, terwijl anderen het vergelijken met de dystopische technologie uit Black Mirror.

AI-functie ‘Recall’ voor Windows 11-pc’s

De softwaregigant rolt Recall uit voor bepaalde Windows 11-pc’s. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) houdt Recall een gedetailleerd logboek bij van je computeractiviteiten. Ja, dat betekent álles wat je op je scherm doet.

Deze nieuwe AI-functie is beschikbaar op de nieuwe lijn “Copilot+” pc’s van Microsoft, zo staat in een blogbericht van 20 mei van Yusuf Mehdi, Executive Vice President en Consumer Chief Marketing Officer bij Microsoft.

Mehdi noemt Recall “fotografisch geheugen voor je computer”. De functie gebruikt AI om regelmatig screenshots te maken van wat je doet. Mehdi erkent dat het superfrustrerend kan zijn om iets terug te vinden waarvan je weet dat je het gezien hebt.

“Copilot+ pc’s organiseren informatie zoals wij dat doen: gebaseerd op verbanden die uniek zijn voor jouw ervaringen”, aldus Mehdi. “Hiermee herinner je je dingen die je misschien vergeten bent, zodat je snel en intuïtief kunt vinden wat je zoekt.”

Door je digitale verleden scrollen

In een demo laat Microsoft zien dat je met Recall door een visuele tijdlijn kunt scrollen om content te vinden die je eerder hebt bekeken. Recall gebruikt screenshots ook om objecten te herkennen en suggesties te doen gebaseerd op die objecten.

Je hebt wel enige controle over je privacy. Je kunt individuele screenshots verwijderen, tijdsperioden aanpassen, de opname pauzeren of bepaalde apps en websites uitsluiten.

Toch doet de functie wel erg denken aan de technologie in de serie Black Mirror. In die serie konden personages hun herinneringen terugspoelen en op een scherm projecteren.

Miljardairondernemer Elon Musk zag de overeenkomst ook: “Dit is net een aflevering van Black Mirror. Deze ‘feature’ gaat sowieso uit.”

Kritiek en mogelijke sancties voor Recall en Microsoft

Er is ondertussen kritiek ontstaan op de generatieve AI van Recall. Volgens het wereldwijde netwerk voor digitale contentpublicatie maken sommige gebruikers zich zorgen dat hun persoonsgegevens zonder toestemming worden gebruikt om de AI-modellen van het bedrijf te trainen.

Ook kan Microsoft een boete van maximaal 1% van zijn jaarlijkse omzet in de Europese Unie krijgen als het niet reageert op een verzoek om informatie over zijn zoekmachine Bing en de bijbehorende generatieve AI-diensten.

Tech nieuws

Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027
Janet Yellen: AI is enorme kans, maar ook gigantisch risico voor financiële stabiliteit in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken