noord korea hacker
Exchange, Hack

Binance en Huobi bevriezen voor €1,4 milljoen aan crypto van Noord-Koreaanse hackers

Binance en Huobi, twee van de grootste crypto exchanges ter wereld, hebben opnieuw accounts bevroren die gelinkt zijn aan Noord-Koreaanse hackers. Het gaat om accounts waar fondsen opstaan van de Harmony Horizon bridge hack van 100 miljoen dollar van juni 2022. Als gevolg van de acties van Binance en Huobi is er voor 1,4 miljoen dollar aan crypto bevroren.

Onderzoek van Elliptic

Het onderzoek naar de gestolen fondsen is gedaan door Elliptic, dat de resultaten deelde met de beursplatformen, die vervolgens actie konden ondernemen. “Binance en Huobi bevroren vandaag accounts waar voor 1,4 miljoen dollar aan gestolen tegoeden van de Noord-Koreaanse Lazarus Group op stonden. Dit was mogelijk dankzij de informatie van Elliptic en de snelle reactie van de beurzen,” aldus Elliptic op Twitter.

Sinds de Harmony-hack is het duidelijk dat Noord-Koreaanse hackers het op Ethereum gevestigde Tornado Cash gebruiken om hun sporen op de blockchain uit te wissen. Dit maakt het in theorie mogelijk om de fondsen vervolgens bij beursplatformen in fiatgeld om te zetten.

In dit geval wisten de onderzoekers van Elliptic de fondsen echter alsnog te traceren, ondanks dat de hackers Tornado Cash gebruikten om hun sporen uit te wissen. Volgens Elliptic CEO Simone Maini laat dit zien dat de industrie de verantwoordelijkheid neemt om het witwassen van geld te stopen en te voorkomen dat crypto een “veilige haven” is om gestolen fondsen in fiatgeld om te zetten.

Binance en Huobi werken samen

Het is overigens niet de eerste keer dat Binance en Huobi op dit onderwerp met elkaar samenwerken. Op 16 januari kregen de twee beursplatformen het ook al voor elkaar om 121 Bitcoin te bevriezen en terug te halen. Die bitcoin droegen op dat moment een waarde van 2,5 miljoen dollar en waren ook verbonden aan de Harmony-hack.

Dat bedrag was volgens de individuele onderzoeker ZachXBT echter een fractie van het totaal van  de 63,5 miljoen dollar aan crypto die in dat weekend werd witgewassen. Volgens ZachXBT werden de fondsen door het op Ethereum gebaseerde privacy-protocol Railgun gestuurd voordat ze richting drie verschillende exchanges gingen.

Hack nieuws

Miljardair Mark Cuban verliest toegang tot Gmail na hoax-oproep
UwU Lend biedt beloning van $5 miljoen voor identificatie hacker na tweede aanval
UwU Lend-protocol opnieuw getroffen door exploit
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?