huizenmarkt
Bitcoin

Bitcoin als oplossing voor de hoge huizenprijzen?

Bitcoin lanceerde in januari 2009 en ontwikkelde zich daarna razendsnel tot een financiële asset van wereldformaat. De absolute schaarste van Bitcoin van 21 miljoen eenheden is ongeëvenaard in de financiële wereld. Die schaarste kan weleens de oplossing zijn voor de hoge huizenprijzen.

In een ideale wereld zou woonruimte geen investering zijn en Bitcoin kan dat idee in theorie realiseren. Is Bitcoin de grote nachtmerrie van de pandjesbazen?

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Bijna 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Wat is het probleem op de woningmarkt?

Ten eerste zijn huizen onbetaalbaar omdat er een woningtekort is, maar wat ook een belangrijke rol speelt is dat “investeren in pandjes” nog steeds heel hip is. Voor rijkaars is vastgoed een soort spaarrekening en het volk zorgt voor de cashflow.

Ieder mens heeft immers een huis nodig en de pijnlijke realiteit is dat er een tekort aan woningen is. Mensen die investeren in woonruimte, zonder die daadwerkelijk te gebruiken, drijven de huizenprijzen op en brengen vooral mensen aan de onderkant van de economische ladder in de problemen.

Steeds meer mensen houden iedere maand geen cent meer over of raken zelfs in de schulden door de enorm hoge huur- en huizenprijzen.

Maar hoe kan Bitcoin dit oplossen?

De grote vraag is natuurlijk hoe Bitcoin dit probleem in theorie zou kunnen. Het antwoord op die vraag is verrassend simpel.

In principe zijn Bitcoin en vastgoed allebei aantrekkelijk vanwege hun schaarste. Objectief gezien is de schaarste van Bitcoin echter superieur aan die van vastgoed. Terwijl Bitcoin een maximum van 21 miljoen eenheden kent, kunnen we “onbeperkt” nieuw vastgoed bijbouwen.

Op de lange-lange termijn kan de schaarste van vastgoed niet tippen aan de schaarste van Bitcoin. Daarnaast is een investering in de schaarste van Bitcoin meer ethisch dan een investering in de schaarste van vastgoed. Met Bitcoin koop je digitale schaarste, terwijl je met vastgoed mensen op de woningmarkt in de problemen brengt.

Tenzij je natuurlijk investeert in nieuwe projecten, dan is het een ander verhaal. Dit ziet natuurlijk vooral op het opkopen van bestaande pandjes.

Je bent als vastgoedbelegger aan het spelen met de prijs van woonruimte. Dat ethische argument zou in de toekomst, naarmate de problemen op de woningmarkt toenemen, een steeds grotere rol kunnen spelen.

Hoe meer mensen de focus leggen op Bitcoin, hoe minder vraag er ontstaat naar vastgoed. Dat is een ontwikkeling die al 15 jaar gaande is.

Is Bitcoin beter dan vastgoed?

Niet alleen qua schaarste is Bitcoin superieur aan vastgoed. Wat Bitcoin ook bijzonder maakt ten opzichte van vastgoed is dat je met BTC verplaatsbare schaarste koopt. Vastgoed zit “vast” op één plek en dat kan weleens een nadeel zijn.

Daarnaast kun je Bitcoin wereldwijde verkopen, terwijl je voor vastgoed aan lokale markten gebonden bent. Ook kan een vastgoed-transactie behoorlijk lang duren, terwijl jij vanuit Amsterdam binnen 10 minuten naar Japan kunt sturen.

Objectief gezien is Bitcoin als investering op meerdere punten superieur aan vastgoed.

Wat denk jij? Bestaat er een kans dat Bitcoin de problemen op de woningmarkt oplost?

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

1.998 mensen gingen je voor!

Elke maandag en zaterdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin is klaar voor het vervolgen van zijn bullmarkt in H2 2024
Bitcoin spiegelt extreem bullish scenario
Wordt Donald Trump de redder van Bitcoin in Amerika?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten