Bitcoin prijs stijgt
Bitcoin

Bitcoin bereikt 30.000 dollar, is dit de start van een nieuwe bullrun?

Deze week bereikte Bitcoin voor het eerst sinds juni 2022 de koers van 30.000 dollar. De grote vraag is natuurlijk of de munt der munten dit positieve momentum kan doorzetten en aan een nieuwe bullrun kan beginnen. Vanaf het begin van 2023 staat er inmiddels een plus van 82 procent in de boeken voor Bitcoin, maar om echt van een bullrun te kunnen spreken is er meer nodig.

Alle ogen op de inflatie

Vanmiddag leren we waarschijnlijk meer over het vervolg van 2023, want dan krijgen we de nieuwe Amerikaanse inflatiedata binnen. De verwachting is dat de kerninflatie (CPI minus voedsel- en energieprijzen) binnenkomt op 5,6 procent. Dat zou betekenen dat de kerninflatie in de Verenigde Staten ten opzichte van februari 2023 met 0,1 procent gestegen is in maart 2023.

Daarmee krijgt de Federal Reserve waarschijnlijk opnieuw een push om de rente ook met de rentevergadering van 3 mei 2023 te verhogen. Waar de meeste mensen hopen op een pauze in de verhogingscyclus, lijkt deze inflatiedata roet in het eten te gooien.

Daar komt bij dat de werkloosheid in de Verenigde Staten momenteel op 3,5 procent ligt en daarmee op een historisch laag niveau staat. Om die reden zal de Federal Reserve zich op dit moment nog geen grote zorgen maken om een recessie, ook al lijkt die steeds meer omhoog te komen in de data.

Recessie een zekerheid?

Sterker nog, het lijkt erop dat de Federal Reserve hoopt dat de werkloosheid in de Verenigde Staten toeneemt, omdat ze voorspellen dat de werkloosheid aan het einde van 2023 op 4,5 procent staat. Dat kan op dit moment weleens de enige manier zijn om de kerninflatie terug te krijgen naar de doelstelling van 2,0 procent.

We gaan dus mogelijk richting een recessie, waarin de rente ook nog eens relatief hoogstaat, omdat de inflatie op dit moment de hoofddoelstelling van de Federal Reserve is. Wat dat betreft is het lastig om te zien dat Bitcoin een fantastisch vervolg van 2023 te wachten staat.

Persoonlijk ben ik op dit moment huiverig om al van een nieuwe bullmarkt te spreken en ben ik zeker voorzichtig met het investeren van nieuw kapitaal, ook al klimt de koers met de week omhoog. Het kan met een sisser aflopen, maar het ziet er allemaal nog niet heel stabiel uit. Al zijn er altijd wel zaken aan te wijzen binnen de economie die er niet stabiel uitzien.

Bitcoin nieuws

Waarom stijgt de cryptomarkt vandaag?
Crypto koersen exploderen: Bitcoin en altcoins omhoog, staat de bullmarkt op uitbreken?
Waarom het $65.000-niveau cruciaal is voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13